Guvernul Statelor Unite ale Americii a anuntat ca detine un total de 5113 focoase nucleare in stoc, ca urmare a cresterii transparentei stocurilor nucleare mondiale si stabilirea unor progrese referitoare la controlul armelor, informeaza AFP. Guvernul Statelor Unite a devaluit ultima data marimea stocurilor sale de arme nucleare in 1961.

Presedintele american, Barack Obama si cel rus, Dmitri Medvedev au semnat, in luna aprilie, noul Tratat Start de reducere a armelor nucleare. Documentul prevede ca fiecare parte sa detina cate 1.550 de ogive si interzice amplasarea armamentului strategic ofensiv in afara teritoriilor nationale ale celor doua state.

Tratatul inlocuieste vechiul acord semnat in 1991 si care a expirat la 5 decembrie 2009. Noul tratat START prevede interzicerea amplasarii de armament ofensiv strategic dincolo de teritoriile nationale.

Acest nou tratat "va limita fortele nucleare americane si ruse in mod considerabil, sub pragul stabilit prin tratatul START semnat in 1991 si prin tratatul de la Moscova semnat in 2002", a anuntat Casa Alba.

Conform acestui nou tratat, arsenalele nucleare ale celor doua tari vor fi limitate la 1.550 de ogive "cu 30 la suta mai putin decat limita maxima prevazuta in tratatul de la Moscova", precizeaza presedintia americana.

START I prevedea reducerea de la 9.986 pana la 8.556 a numarului ogivelor nucleare americane si de la 10.237 la 6.449 a numarului celor sovietice. Procesul de reducere era prevazut sa dureze sapte ani.