Liderul nord-coreean Kim Jong-Il ar fi efectuat luni dimineata o deplasare secreta in China, relateaza presa din Coreea de Sud, citata de The Telegraph. Vizita nu a fost insa confirmata oficial.

Potrivit agentiei de stiri sud-coreene Yonhap, circa 200 de politisti au fost desfasurati in gara din Dandong, punctul de frontiera dintre China si Coreea de Nord, unde presedintele Kim Jong-Il a trecut in mare secret granita, cu trenul sau personal.

"Putem confirma ca o cursa feroviara speciala a ajuns la Dandong, iar noi credem ca in tren se afla Kim Jong-Il", a declarat un oficial de la Seul.

De acolo, convoiul presedintelui s-a indreptat spre orasul portuar Dalian (nord-estul Chinei), relateaza Beijing News. Sosirea liderului nord-coreean in China a fost confirmata de asemenea, pentru agentia Yonhap, si de o sursa diplomatica de la Beijing. Mai mult, prezenta liderului comunist la un hotel de lux din Dalian a fost surprinsa de un fotograf japonez.

The Guardian noteaza ca vizita lui Kim Jong-Il in China este vazuta ca o incercare a liderului de la Phenian de a obtine sprijin financiar si politic din partea tarii vecine (principalul sau aliat), in contextul in care Coreea de Nord se confrunta cu grave probleme economice. Totodata, puterile occidentale spera ca in cadrul acestei vizite, oficialii chinezi sa incerce sa-l convinga pe Jong-Il sa reia negocierile privind dezarmarea nucleara, din care Coreea de Nord s-a retras in 2008.

Kim Jong-Il a vizitat China de patru ori din 2000 incoace, ultima data in 2006. De altfel, este si prima deplasare in strainatate pe care acesta o face, dupa atacul de cord suferit in urma cu doi ani. Potrivit presei, dictatorul nord-coreean calatoreste numai cu trenul, intrucat are teama de zbor.