Hakimullah Mehsud, liderul talibanilor pakistanezi, declarat mort la inceputul lunii februarie, ameninta, intr-un mesaj video difuzat duminica, cu noi atentate in marile orase americane, anunta Le Figaro, in editia electronica. Imaginile au fost difuzate la mai putin de 24 de ore dupa atentatul esuat cu bomba din Times Square si dupa ce miscarea talibanilor pakistanezi Tehrik-e-Taliban a revendicat atacul.

Oficial, nu exista dovezi care sa lege acest atentat de al-Qaeda sau de o alta grupare terorista, iar autoritatile americane ancheteaza si o posibila legatura cu scandalul legat de episodul din desenele animate South Park, in care Profetul Mahomed apare intr-un costum de urs, in timpul unui episod difuzat de Comedy Central, potrit The Telegraph. Masina plina cu explozibil era amplasata in apropierea birourilor Viacom, care detin Comedy Central.

Un grup specializat in analiza revendicarilor teroriste a anuntat duminica seara ca talibanii pakistanezi au difuzat un video in care liderul Hakimullah Mehsud promite noi atacuri impotriva Statelor Unite.

"Ora la care fedainii (luptatori, n.r.) nostri vor ataca marile orase din Statele Unite este foarte aproape", a afirmat Mehsud, intr-un mesaj care dureaza aproape 9 minute. Specialistii estimeaza ca imaginile au fost filmate la inceputul lunii aprilie.

"Fedainii nostri au penetrat America terorista, o sa administram niste lovituri extrem de dureroase fanaticei Americi", spune Mehsud.

"Cu voia lui Dumnezeu, foarte curand, in cateva zile sau intr-o luna, musulmanii din intreaga lume vor vedea roadele celor mai pline de succes atacuri ale fedainilor nostri in SUA", continua el.

Mehsud a fost considerat mort timp de cateva luni, atat de oficialii americani, cat si de cei pakistanezi. Recent, serviciile secrete pakistaneze au afirmat ca Mehsud este in viata, reusind sa scape de atacul unei drone americane la sfarsitul lunii ianuarie.

Anterior, tot in cursul zilei de duminica, talibanii pakistanezi revendicasera atentatul esuat.

In acelasi timp, anchetatorii studiaza imagini video filmate sambata seara in Times Square, care arata un barbat alb, de circa 40 de ani, care arunca rapid o privire asupra masinii Nissan Pathfinder in care a fost gasit explozibilul, dupa care isi scoate camasa si o arunca intr-un cos de gunoi.

Alerta a fost data de un vanzator ambulant din Times Square, care a semnalat politiei prezenta jeepului cu geamuri fumurii, din care iesea fum. Presa americana a afirmat ulterior ca vanzatorul era un veteran al razboiului din Vietnam, Lance Orton.