192 de tari sunt prezente la Expo 2010, unele mai creative si pline de imaginatie, altele dimpotriva, au facut pavilioane previzibile. Toate au cautat insa idei care sa atraga mai multi vizitatori si sa isi prezinte "cartea de vizita". Am ales cateva pentru moment. Imaginatia, dar si banii au fost cele doua voci care s-au auzit, sau nu, la Shanghai 2010.

Foto:

Japonia - este un urias vierme de matase purpuriu si este acoperit cu o membrana foarte subtire cu celule solare. O serie de tehologii ecologice fac din pavilion un organism care respira, dar care este prietenos cu mediul.

Arabia Saudita - reprezinta o barca ce are o serie de gradini exotice arabe. Pe acoperis si la baza sunt plantati palmieri, pentru a crea umbra. Pavilionul nu are ferestre sau usi, urci prin el in spiala. Pavilionul are o sala de cinema 3d de marimea a doua stadioane de fotbal.

India - este o sfera acoperita de vegetatie. In pavilion nu au fost folosite substante chimice si foloseste panouri solare, energie eoliana si vegetatie, vrand sa promoveze ecologia.

Vietnam - exteriorul este din tulpini de bambus, iar peretele in valuri vrea sa sugereze un rau. Bambusul protejeaza si reduce caldura soarelui. Dupa expozitie, tulpinile de bambus vor fi refolosite in constructia de scoli si asezaminte sociale.

Coreea de Sud - pavilionul e decorat cu pixeli pentru a transmite mesajul corenilor: cominucare si integrare. Coreea va fi gazda urmatoarei expozitii, in 2012, o expozitie internationala, intermediara intre expozitiile mondiale, precum e cea de la Shanghai.

Spania - este unul dintre cele mai spectaculoase pavilioane, de dimensiuni considerabie. tocmai de aceea a stranit interesul si in prima zi a expozitiei a fost vizitat de 23.000 de oameni. Pare un cos de nuiele, sprijinit pe o structura de fier. Are trei mari sectiuni, fiecare realizata dupa ideea a trei regizori celebri spanioli. Prima prezintaevolutia societatii spaniole pana in ziua de astazi si este locul in care au loc spectacolele de flamenco. Pe pereti sunt proiectate imagini specifice ale Spaniei: corida, cursa de tauri de la pamplona, bataia cu tomate, fotbalul, mari sportivi. Pe un ecran mare, separat, se deruleaza imagini cu tenismenul Rafael Nadal, care parca te conduce spre a doua sectiune, despre evolutia oraselor spaniole, despre la trecerea de la mediul rural la urbanizare. Ultima sectiune, dedicata viitorului si intitulata Copiii, este la fel de spectaculoasa: un bebelus inalt de 6 metri semnifica toti copiii spanioli care le cer adultilor un oras ecologic. Ideea este cum vad copiii orasul viitorului.

Elvetia - a recreat Alpii si are teleschi instalat inauntru care plimba vizitatorii. Pavilionul are ca suirsa de energie energia solara, bulinele rosii de pe fatada incorporand celulele solare. Filmul Alpii este proiectat intr-un cinematograf IMAX.