Vicepresedinta Parlamentului European a cerut duminica interzicerea purtarii vălului musulman in intreaga Europa, scrie publicatia germana de limba engleza The Local. Silvana Koch-Mehrin a afirmat ca burqa este un atac asupra drepturilor femeilor. Solicitarea politicianului german a venit la doar cateva zile dupa ce Camera inferioara a Parlamentului belgian a aprobat o lege care interzice purtarea in public a vălului islamic si a altor obiecte de imbracaminte care acopera fata femeilor.

Intr-un editorial publicat de Bild am Sonntag, Silvana Koch-Mehrin a afirmat ca burqa este un atac la adresa drepturilor femeilor si "o inchisoare mobila", care ascunde fetele si personalitatile femeilor. "As vrea sa vad toate tipurile de burqa interzise in Germania si in intreaga Europa", a scris Koch-Merin, care este membra a formatiunii liberale Freie Demokratische Partei.

"Ascunderea completa a femeilor sub văl reprezinta o confirmare aroganta a unor valori pe care noi, aici, in Europa, nu le impartasim", a scris politicianul liberal.

Silvana Koch-Mehrin a afirmat ca crede in libertatea de expresie persoanala si religioasa, precizand insa ca "aceasta libertate nu trebuie folosita pentru a ascunde chipurile oamenilor, cel putin nu in Europa".

Ea a spus ca i se pare "nelinistitor" sa se intalneasca pe strada cu femei acoperite cu văl din cap pana-n picioare, fara sa stie care sunt intentiile acestora. "Nu imi este teama, insa ma face sa devin nelinistita", a adaugat Koch-Mehrin .

Comentariile politicianului german au fost facute la cateva zile dupa ce camera inferioara a Parlamentului belgian a aprobat o lege care interzice purtarea in public a vălului islamic si a altor obiecte de imbracaminte care acopera fata femeilor. Documentul, care trebuie sa fie validat si de catre Senatul de la Bruxelles, prevede amenzi de 15-25 de euro sau inchisoare de pana la sapte zile pentru femeile care incalca dispozitiile legii.

Organizatia Amnesty International a condamnat imediat votul deputatilor belgieni, despre care afirma ca incalca tratatele internationale. "O interdictie generala asupra purtarii vălului ar viola drepturile la libertatea de exprimare si religie a acelor femei care aleg sa isi exprime identitatea sau credinta astfel", a declarat recent secretarul general al Amnesty International, Claudio Cordone.