Mai multi ofiteri irakieni, suspectati ca au omorat in bataie un barbat ce se pregatea sa arunce in aer o sectie de politie, vor fi pusi sub acuzare pentru incalcarea drepturilor omului, a anuntat, sambata, guvernul de la Bagdad, citat de AFP. Incidentul a fost inregistrat de o camera video, iar imaginile socante au fost difuzate incepand de joi seara in cadrul fiecarui buletin de stiri din Irak.

Potrivit informatiilor, incidentul a avut loc la 28 februarie 2007, intr-un moment in care fortele de securitate din Irak erau atacate aproape zilnic de insurgenti.

In imaginile difuzate de canalul de televiziune Sharqiya, politistii pot fi observati cum sar cu picioarele pe capul atentatorului si il lovesc reptetat in corp. Ulterior, ofiterii danseaza si trag focuri de arma in aer.

Un ofiter de politie a declarat pentru AFP ca teroristul, un algerian ce avea in masina containere de benzina si clor, a incercat sa atace sectia de politie din Bab al-Sheikh, in centrul capitalei irakiene, insa a fost blocat de o masina de politie care pleca. Ofiterii au deschis focul si l-au ranit pe algerian, inainte ca alti insurgenti sa lanseze un atac impotriva politistilor.

O parte din containere au explodat, provocand mai multe victime. Cu exceptia atacatorului, care a murit, toti ceilalti insurgenti au reusit sa scape.

Guvernul de la Bagdad a declarat sambata ca ofiterii care au supravietuit atacului s-au razbunat pe algerian, lovindu-l in mod repetat. Nu este clar insa daca atacatorul era mort sau inca in viata atunci cand a fost atacat de ofiteri.

Ministerul irakian de interne a anuntat ca a aprobat punerea sub acuzare a politistilor si ca "toti cei implicati in incalcarea drepturilor omului vor fi trimisi in fata judecatorului pentru a primi pedeapsa cuvenita".

AFP precizeaza, citand date furnizate de Brookings Institution din Washington, ca aproximativ 9.500 de politisti si soldati irakieni au fost ucisi dupa ce SUA si aliatii lor au invadat Irakul, in martie 2003.