Un baiat orb in varsta de patru ani a fost invatat sa distinga obiectele din jurul lui, folosind un procedeu numit ecolocatie. Baiatul isi foloseste limba pentru a emite sunete asemanatoare unor pocnituri si receptioneaza ecoul obiectelor din jurul lui pentru a se putea deplasa, informeaza Sky News, intr-un reportaj. Jamie Aspland utilizeaza aceeasi tehnica folosita de delfini, pentru a determina distanta pana la un anumit obiect.

Jamie a invatat sa se orienteze de la Daniel Kish, pionierul terapiei prin ecolatie si fondatorul unei organizatii caritabile ce vine in sprijinul persoanelor nevazatoare. Kish a declarat ca nu dureaza mai mult de cateva luni pentru ca cineva sa invete bazele tehnicii.

Mama sa, Deborah, a salutat tratamentul, dupa ce fiul ei a fost capabil sa mearga fara ajutor in parc, pentru prima data si, inclusiv, sa se deplaseze de-alungul unui gard fara a fi indrumat, dupa numai doua luni de tratament.

Familia sa a trebuit sa stranga suma de 2.500 de lire sterline pentru a plati sedintele de terapie si declara ca eforturile lor au fost rasplatite.

"Intotdeauna a trebuit sa-l tinem de mana, dar acum se descurca singur", a declarat mama baiatului.

"Terapia a dat un nou sens vietii lui si pot spune ca, acum, este mult mai fericit. Stiu ca unii oameni sunt sceptici, insa lor le spun sa vina si sa-mi priveasca baiatul", a continuat aceasta.

Jamie poate, acum, sa coboare scari fara ajutor si sa faca distinctia intre obiectele din fata lui.

In cele din urma, baiatul va putea detecta cladirile si oamenii aflati la cel putin 100 de metri in fata lui, sustine medicul terapeut.

Acest lucru inseamna, de asemenea, ca in viitor, Jamie nu va mai avea nevoie nici macar de cainele lui de paza, pe post de ghid.

Pentru a vizualiza un clip cu Jamie Aspland, dati click aici.

Daniel Kish explica tehnica folosita intr-un material video din 2007.