La "Marul" Romaniei de la Expo Shanghai 2010, pregatirile pentru inaugurarea oficila sunt pe ultima suta de metri. In bucataria restaurantului cu specific romanesc, cei patru bucatari romani si ajutoarele lor chineze pregatesc meniul pentru cocktail-ul din seara zilei de 1 mai. Artistii care vor sustine spectacolele fac ultimele repetitii.

Trei sute de sarmalute - atatea au pregatit bucatarii romani pentru sambata, ziua cand va fi inaugurat restaurantul romanesc. Mai mult singuri, pentru ca cei chinezi se ocupau de mancarea traditionala chinezeasca. Totusi, unul dintre ei a fost invatat sa ruleze sarmale, cu incurajarile colegilor din Romania.

In meniul restaurantului se vor regasi ciorba de burta, supa de pui cu taitei, ciorba de perisoare sau paprikasul. Nici mititeii nu lipsesc. Singura problema a fost cu condimentele, bucatarii romani au adus din tara leustean, cimbru, dar si bicarbonat.

Cantece si voie buna

Vineri pe la pranz, dinspre pavilionul romanesc se auzea muzica populara. Artistii faceau ultimele repetitii pentru spectacolul din ziua urmatoare. Pavilionul este inchis pentru vizitatori, insa mai multi chinezi s-au oprit sa asculte muzica populara si sa vada, din afara, scena cu dansatorii.

Pe ultima suta de metri



Deschiderea oficiala a Expo 2010 va avea loc vineri seara, la ora 19.00 ora locala, ora 16.00 ora Bucurestiului. Sunt probabil ultimele momente in care strazile dintre pavilioane sunt aproape pustii. Ii vezi doar pe jurnalistii acreditati, voluntari si membrii ai delegatiilor nationale care pregatesc pavilioanele.

Este probabil cel mai bun moment sa vezi pavilioanele care te intereseaza, acum cat nu e aglomeratie. La vizitele test care au avut loc au fost si zile cu 500.000 de vizitatori si acum se asteapta chiar 700.000 pe zi.

La o prima aruncare de privire, personal mi-a placut pavilionul Marii Britanii, foarte spectaculos,

Problema dupa terminarea Expo 2010 este insa demolarea, intrucat autoritatile chineze au decis ca asta se va intampla cu toate pavilioanele construite. Tarile au facut lobby pentru pastrarea lor, se lansase la un moment dat ideea unui concurs, iar primele 10 situate sa fie pastrate, insa s-a renuntat la aceasta idee. Mutarea Marului in alt loc ar fi aproape imposibila din punct de vedere tehnic, asa ca soarta sa pare pecetluita, insa autoritatile chineze nu au dat inca un raspuns oficial solicitarii Romaniei de a pastra pavilionul.

Cu cateva ore inainte de ceremonia de deschidere, strazile din interiorul expozitiei au inceput

Un bucatar chinez invata sa faca sarmale
Un bucatar chinez invata sa faca
sarmale
Foto: HotNews.ro
sa fie impanzite de armata chineza, care facea ultimele pregatiri. Soldatii stateau drepti. aliniati la linie, cu mainile lipite de corp, intr-o postura foarte ceremonioasa si eleganta si te intrebai cata vreme vor trebui sa stea in acea pozitie rigida. Pana la urma, mai sunt vreo doua ore pana la ceremonie.

Pe strazi incepe sa fie agitatie, inca nu au fost impuse restrictii de circulatie. Claxoane peste claxoane, ale motociclistiolor si autocarelor, oameni grabiti, altii curiosi. Strazile sunt pline de militieni, intrucat masurile de securitate sunt foarte stricte.

Este cu atat mai uimitor gestul facut de un barbat care a aruncat cu o caramida invelita in ziare si intr-o carpa alba cu un mesaj scris pe ea in autocarul in care se afla delegatia de presa a Romaniei.

El a fost repede imobilizat si dus la o sectie de politie aflata in imediata apropiere. Pana in acest moment nu am aflat daca a vrut sa transmita un mesaj, vazandu-ne delegatie straina, sau pur si simplu explicatia fortelor de ordine chineze - ca ar avea probleme psihice - este una valida.