Fortele de ordine s-au confruntat cu protestatari pe strazile din Atena, in noaptea de joi spre vineri, dupa ce mai multi demonstranti au incercat sa intre in cladirea Ministerului de Finante, transmite BBC. Politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea de manifestanti ce protestau fata de masurile de austeritate pe care guvernul elen le va implementa.

Zeci de demonstranti au incercat sa treaca printr-un cordon de politisti aflat in fata sediului Ministerului de Finante de la Atena.

BBC scrie ca alte confruntari au avut loc joi seara in apropierea cladirii Parlamentului.

Protestele au avut loc la scurt timp dupa ce premierul George Papandreou s-a intalnit cu lideri sindicali, care au criticat dur masurile de austeritate "ce vor duce la recesiune".

Sindicatele elene au chemat la greva generala, pentru ziua de 5 mai. Corespondentul BBC a relatat ca tot mai multi greci se opun masurilor de austeritate, in timp ce premierul afirma ca tara se lupta pentru a supravietui.

In acest timp, Uniunea Europeana a anuntat ca este foarte aproape sa aprobe detaliile unui plan de urgenta pentru a ajuta Grecia sa faca fata crizei datoriilor.

"Autoritatile din Grecia vor lua toate masurile necesare pentru a corecta dezechilibrele fiscale si bugetare", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Oficialii de la Atena negociaza in prezent cu UE si Fondul Monetar International termenii unui imprumut despre care grecii sustin ca trebuie primit pana la 19 mai. Uniunea si autoritatile grecesti fac "progrese solide si rapide" pentru a finaliza termenii intelegerii, a spus Barroso.

Ratingul pentru datoria Greciei a fost retrogradat marti la categoria junk de catre agentia Standard & Poor's, pe fondul amplificarii temerilor legate evolutia crizei grecesti, in conditiile in care investitorii se tem ca presiunile politice ar putea bloca pachetul de ajutor financiar in valoare de 40 de miliarde de euro.