Guvernul turc are in plan constructia unui al treilea pod peste stramtoarea Bosfor, cea care separa continentele Europa si Asia, informeaza Hurriyet. Anuntul a fost facut joi de ministrul turc al Transporturilor, Binali Yildirim, care a precizat ca noul pod va fi construit in partea nordica a Bosforului.

Potrivit oficialului turc, proiectul, care include si constructia unei noi autostrazi, va fi finalizat in patru-cinci ani, iar costurile estimate se ridica la aproximativ 6 miliarde de dolari (4,5 miliarde de euro), din care vor fi platite si despagubirile pentru exproprierea de terenuri.

"Intentionam sa demaram procedura de depunere a ofertelor in cursul acestui an", a precizat ministrul, adaugand ca proiectul va fi pus in practica "fara utilizarea directa a fondurilor publice".

Proiectat sa aiba 1,3 kilometri, noul pod va intrece in lungime celelalte doua mari poduri rutiere care traverseaza stramtoarea si faciliteaza legaturile intre Rumelia, partea europeana a Turciei si Anatolia - partea asiatica. Totodata, acesta va fi conectat cu o noua autostrada, de aproximativ 260 de kilometri, care va lega orasul Istanbul de intrarea nordica a Bosforului.