Un balon al NASA care transporta echipament stiintific foarte scump, printre care un telescop estimat intre 5 si 10 milioane de dolari, s-a lovit puternic de o masina in momentul in care se pregatea sa se desprinda de sol, la periferia orasului Alice Springs din Australia, relateaza Daily Telegraph.

Balonul, care atinge dimensiunile unui teren de fotbal cand este umflat si ajunge la o inaltime de pana la 40 de kilometri in stratosfera, a fost purtat de un vant puternic aproape 500 de metri, cand a distrus un gard si a dat peste un autoturism, evitand la limita persoanele aflate la sol.

Ravi Sood, directorul Centrului din Alice Springs care se ocupa de astfel de proiecte, a declarat ca aproape toata incarcatura balonului a fost distrusa in urma coliziunii.

"Nu e vorba numai de bani. Este vorba de orele de munca investite de cei care au lucrat la acest proiect," a spus acesta.

Un martor a declarat la televizunea ABC a fost foarte aproape sa fie luat pe sus. "Daca nu era masina aceea, am fi fost in alta parte acum, cred." Cei prezenti au povestit ca au fost rugati sa se mute din zona, inainte ca incarcatura balonului sa fie tarata de vant.

Saptamana trecuta, oamenii de stiinta au realizat un zbor similar cu un balon, prin care au masurat razele X si gamma emise de diverse stele si galaxii din atmosfera.