NASA ia in calcul realizarea a 28 de misiuni cu scopul de a gasi viata dincolo de Pamant, in sistemul nostru solar, a declarat un om de stiinta american. "Astrobiologia si cautarea vietii sunt principalele obiective ale ceea ce ar trebui sa facem in urmatoarele explorari ale sistemului solar", a explicat Steve Squyres, cercetator la Cornell University din Ithaca, New York.

"Ne gandim la un total de 28 de misiuni diferite. Ele acopera tot, de la explorarea planetei Mercur si pana la trimiterea de obiecte departe in sistemul nostru solar - ceea ce este foarte relevant in cautarea vietii", a continuat acesta, citat de AFP.

Printre alte obiective de interes: o misiune pe Marte in trei etape, care ar urma sa aduca pe Terra probe de sol. "Acele probe ar putea sa arate clar daca Marte a sustinut vreodata sau sustine astazi forme de viata", sustine omul de stiinta. O alta parte a misiunii va cerceta originile metanului in atmosfera planetei si daca este sau nu organic. Metanul se descompune rapid in atmosfera martiana, dar oamenii de stiinta au descoperit nori de metan pe Marte in 2003, ceea ce a aratat ca planeta nu este pe deplin moarta. "Vom trimite o potentiala misiune pentru a identifica sursele de metan si luam in considerare posilitatea ca acesta sa fie de origine biologica", a precizat Squyres.

Mai departe in sistemul nostru solar, oamenii de stiinta sunt foarte interesati de Europa, o luna a planetei Jupiter. "Se crede ca Europa are un ocean cu apa lichida sub scoarta de gheata. Si ne gandim la o misiune robot pentru Europa, care ar putea avea, pe langa alte lucruri, capacitatea de a folosi un sistem radar care poate penetra gheata, care poate sa gaseasca oceanul daca acesta exista, identifica locurile unde am putea merge pentru a afla mai multe" despre ocean, a declarat Squyres.