Promitand Ucrainei o reducere a pretului la gaze de 40 de miliarde de dolari, Rusia vrea in schimb nu numai baza de la Sevastopol pentru Flota din Marea Neagra, dar si o duzina de proiecte in industria constructiilor de avioane, in cea a gazelor si energiei, precum si cel mai mare zacamant de uraniu din Europa, scrie Vedomosti. Vineri, urmeaza sa aiba loc intilnirea comisiei interguvernamentale Rusia - Ucraina.

In ajun, premierul Vladimir Putin a facut o declaratie demna de retinut: „Sutem pregatiti pentru orice si imediat”. In primul rand, enumera Vedomosti, Putin a propus crearea unui holding gigant in domeniul energiei atomice, cu toate componentele ei, de la constructia de instalatii pana la exploatare si care sa implice in activitatea de extindere pe piete straine banci ruse si ucrainene. In al doilea rand, Rusia este gata de colaborare in domeniul constructiilor de avioane si navale.

„Daca specialistii ucraineni vor considera propunerea excesiv de revolutionara, suntem dispusi sa lucram pe etape”, a subliniat Putin, amintind ca reducerea pretului la gaze pentru Ucraina va apasa puternic asupra bugetului rus, al carui deficit va fi mai mare. In total, sunt 33 de proiecte. Presedintele Viktor Ianukovici a raspuns sec: interesante propuneri, noteaza Vedomosti.