Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici sustine ca marea foamete din epoca stalinista - cunoscuta ca Holodomorul ucrainean (1932-1933), in urma caruia au murit milioane de oameni, nu ar trebui sa fie numita genocid impotriva ucrainenilor, intrucat "victimele au fost vizate nediscriminator", relateaza Associated Press.

Intr-o declaratie sustinuta, marti, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, Ianukovici a explicat ca el considera marea foamete o "tragedie comuna" tuturor popoarelor care au facut parte din Uniunea Sovietica, condusa atunci de dictatorul bolsevic Iosif Stalin.

Pozitia lui Ianukovici reprezinta o turnura majora in politica externa a Ucrainei, dupa ce predecesorul sau, pro-occidentalul Viktor Iuscenko, a solicitat recunoasterea internationala a Marii Foamete drept genocid impotriva poporului ucrainean.

De la investirea sa in functia de presedinte al Ucrainei, in februarie, Ianukovici a pledat pentru relatii mai stranse cu Rusia.

Aproape patru milioane de ucraineni au murit in timpul Marii Foamete. De ani intregi, Kievul incearca sa convinga ONU ca Holodomorul din 1932-33 a fost un "genocid" comis impotriva poporului ucrainean, un proiect impotriva caruia Rusia lupta si acum.

In 1932, autoritatile sovietice au declansat o campanie de colectivizare fortata, aducand fermierii in pragul disperarii, mai ales in Ucraina. De cealalta parte, Rusia sustine ca milioane de persoane din intreaga URSS au fost victime ale acestei politici si ca nu au fost vizati in mod special ucrainenii.