Consilierul pentru securitate natioanala al presedintelui american Barack Obama, generalul James Jones, a fost nevoit sa isi ceara scuze pentru ca a spus un banc despre un militant taliban care a fost pacalit de un negustor evreu, relateaza Daily Telegraph.

Gluma generalului James Jones, facuta la inceputul unui discurs sustinut la o intalnire pro-Israel, a fost intampinata cu rasete si aplauze la acel moment, insa mai tarziu Liga Anti-Defaimare a criticat-o ca fiind "nepotrivita".

De fapt, era vorba despre o adaptare a unui banc mai vechi la razboiul din Afghanistan: Un membru al militiei talibane se pierde in salbaticie si da peste un vanzator evreu, pe care il implora sa ii dea niste apa. Negustorul se ofera sa ii dea o cravata in schimb si il directioneaza catre un restaurant unde poate sa gaseasca apa, dar talibanul refuza sa cumpere cravata. Putin mai tarziu talibanul se intoarce nervos si ii spune vanzatorului: "Fratele tau mi-a spus ca imi trebuie o cravata pentru a putea intra in restaurant."

Comentatorii au considerat ca aceasta gluma ii prezinta pe evrei ca fiind lacomi si ca este tipica administratiei Obama, care nu arata respect pentru Israel.

"Mi-as dori sa nu fi spus gluma aceasta, si imi cer scuze tuturor celor care s-au simtit ofensati," a declarat Jones, fost comandant NATO. "A distras atentia de la mesajul mai important pe care l-am facut in acea zi: ca angajamentul Statelor Unite fata de Israel este sfant," a adaugat el.