Cateva mii de partizani ai opozitiei s-au strans marti in fata parlamentului ucrainean pentru a protesta fata de acordul semnat de Kiev cu Moscova privind prelungirea prezentei flotei rusesti in Crimeea pana in 2042, anunta Reuters.

Acordul a fost ratificat intr-o atmosfera de haos in mai putin de 30 de minute de la inceperea dezbaterilor, cu 236 de voturi pentru, in conditiile in care actuala putere avea nevoie de 226 de voturi pentru aprobarea intelegerii semnate de Ianukovici si Medvedev, anunta RIA Novosti.

Mai multi deputati ai opozitiei au aruncat cu oua in presedintele Radei supreme, Volodimir Litvin, si cu petarde fumigene, iar sala de sedinta a fost umpluta de fum.

Volodimir Litvin a fost nevoit sa se ascunda sub o umbrela de ploaia de oua dezlantuita asupra sa de opozitie. Nu au lipsit nici scenele de imbranceli si incaierari intre deputati.

Nationalistii ucraineni, condusi de fostul premier Iulia Timosenko si de ex-presedintele Viktor Iuscenko, considera acordul drept o tradare a intereselor nationale ale Ucrainei. Ei intentionau sa inlature flota ruseasca din Sevastopol in momentul in care expira actualul acord, in 2017.

Protestele au loc in conditiile in care Rada Suprema a inceput in aceasta dimineata dezbaterile privind acordul semnat de presedintii Ianukovici si Medvedev referitor la reducerea pretului gazelor importate din Rusia si la Flota ruseasca din Marea Neagra.

La mai putin de o ora dupa votul din Rada, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova a aprobat acordul privind prezenta flotei rusesti in 2042.