Prim-ministrul rus Vladimir Putin a declarat marti ca bugetul Rusiei poate sustine acordarea unei reduceri semnificative a pretului la gaze catre Ucraina, in schimbul unei baze militare cheie. Putin a glumit spunand ca "ar fi mancat" conducerea Ucrainei pentru suma pe care Moscova a trebuit sa o plateasca pentu a extinde contractul de stationare a Flotei din Marea Neagra in Crimeea, transmite AFP.

Saptamana trecuta, presedintii Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici au semnat un acord in baza caruia Ucraina a obtinut o reducere cu 30% a pretului la gaze naturale. Intelegerea a provocat valuri de proteste din partea opozitiei pro-occidentale din Ucraina, care l-a acuzat pe presedintele Viktor Ianukovici de predare a suveranitatii sale. Premierul rus Vladimir Putin a declarat, insa, ca cel mai grav ranit de pe urma acordului este bugetul Rusiei.

"Va fi o povara, bineinteles. Si inca una majora", a precizat Putin, dupa o serie de discutii la Kiev cu presedintele ucrainean Ianukovici si premierul Mykola Azarov. "Suma pe care acest acord ne-a costat este altceva. Pentru o astfel de suma de bani as fi putut sa-i mananc pe Ianukovici si pe premierul vostru, impreuna", a declarat Putin. "Nicio baza din lume nu costa atat de mult".

Fostul lider de la Kremlin a declarat ca, in urma reducerii de pret la gaze naturale, bugetul Rusiei va pierde 3 miliarde de dolari in 2010 si 4 miliarde de dolari in 2011. Acordul va fi respectat cu bani din rezerva, a explicat el. "Asta inseamna o crestere a deficitului, pentru noi. Si daca Ucraina va folosi pentru propriul buget aceasta reducere de pret, atunci deficitul vostru va fi mai mic decat al nostru", a continuat el.

Putin a precizat ca toate controversele nascute in Ucraina in acest moment sunt "neasteptate", spunand ca fostul premier Iulia Timosenko nu a obiectat niciodata la astfel de lucruri, cat a fost la putere. "Pentru noi nu este doar o chestiune de bani, dar si una privind cooperarea cu Ucraina", a adaugat Putin.

Bugetul Rusiei a fost sub o adevarata presiune inainte de semnarea acordului cu Ucraina, inregistrand in 2009 un deficit echivalent cu 5,9% din PIB, un nivel atins pentru prima data in ultimii 10 ani. Acum, guvernul estimeaza un deficit de 6,8% in 2010 si 4% in 2011.

Acordul a marcat insa o schimbare semnificativa a relatiilor dintre Rusia si Ucraina, dupa ce acestea au fost afectate sub conducerea lui Viktor Iuscenko, perioada in care Dmitri Medvedev a refuzat sa incheie acorduri cu Ucraina.