Agentia Centrala de informatii (CIA) va cheltui milioane de dolari in urmatorii cinci ani pentru a-si imbunatati colectarea de informatii si pentru a facilita activitatea agentilor sai, potrivit unui proiect facut public luni.

Agentia Centrala de informatii a SUA doreste sa angajeze un numar mai mare de oameni capabili sa interpreteze datele de care dipune, precum si personal operational care sa lucreze in tari a caror limba o vorbesc, scrie AP.

Lipsa de cunoastere a limbilor straine s-a dovedit un handicap in ultimul deceniu, in special in Irak si Afganistan.

O treime din personalul care lucreaza peste hotare nu vorbeste decat limba engleza, iar agentia nu dispune de traducatori in araba, urdu, chineza, rusa sau persana.

Directorului CIA, Leon Panetta vrea ca in urma acestui program sa fie protejata mai bine securitatea americanilor, mai ales impotriva terorismului, a armelor de distrugere in masa, si a amenintarilor de pe Internet.

Cele mai recente deficiente in functionarea CIA au fost semnalate cand un un student nigerian instruit de catre Al-Qaida in Yemen s-a imbarcat pe un zbor pentru SUA.

Panetta vrea sa fie coordonata mai bine activitatea agentilor care colecteaza informatii cu a celor care le interpreteaza, doua functii distincte in cadrul CIA. Acest lucru a permis, de exemplu, localizarea unei fabrici de imbogatire a uraniului, aproape de orasul Qom din Iran.