„Trebuie sa ne orientam astfel incat sa ne atingem scopul. Nu trebuie sa ne facem doar ca participam”, a declarat presedintele Dmitri Medvedev, intrebat in legatura cu perspectivele sale prezidentiale. „Daca va fi nevoie pentru tara mea si pentru a mentine cursul angajat in ultimii ani, nu exclud participarea mea la alegerile din 2012”, a spus liderul la Kremlin in interviiul acordat publicatiei norvegiene Aften-posten. Este pentru prima data cand Medvedev vorbeste despre planurile sale prezidentiale fara le lega de o intelegere cu premierul Vladimir Putin, noteaza Vedomosti.

Intr-un raport intitulat „Ecuator sau Rubicon”, politologii Mihail Vinogradov, Dmitri Orlov si Dmitri Badovski scriu ca Putin si Medvedev evita raspunsurile clare despre intentiile lor de viitor, dar amandoi si-au intensificat puternic activitatea, in special cea publica. Cei trei analisti propun trei scenarii pentru 2012.

1. Medvedev este reales pentru un al doilea mandat, dar nu il inlocuieste pe Putin. Medvedev nu este un lider al majoritatii, dar are toate sansele sa devina

2. Putin revine la Kremlin, dar va trebui sa caute raspuns la intrebarea „De ce”?, care-i va fi pusa de o parte a populatiei si a elitei.

3. Aparitia unei al treilea candidat, fie la presedintie, fie pentru functia de prim ministru. Medvedev devine presedintele Curtii Constitutionale, sau Putin – presedinte al parlamentului. Deocamdata nu exista acest al treilea personaj. Indiferent de scenarii, Putin ramane in politica reala, subliniaza politologii.

Surse apropiate administratiei prezidentiale au recunoscut pentru Vedomosti ca, intr-adevar, in interiorul elitelor are loc o delimitare a taberelor: unii trec de partea lui Putin, altii adera la convingerile lui Medvedev. In plus, comisia prezidentiale de modernizare va lansa majoritatea proiectelor pana in 2012, pentru ca Medvedev sa poata raporta rezultate.

Toate scenariile sunt posibile, recunoaste Vinogradov. Dupa toate probabilitatile, nu exista inca o decizie finala, iar semnalele care ajung la opinia publica sunt, mai degraba, un fel de sonde de verificare a pulsului societatii.

Potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada, activitatea lui Putin intruneste aprobarea mai multor persoane decat cea a lui Medvedev: 78% la 73%. Anul trecut, acest raport a fost de 78% la 68%.