Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte al Poloniei, Lech Kaczynski, va candida in alegerile prezidentiale din 20 iunie din partea Partidului Dreptate si Justitie (PiS), a anuntat luni agentia de stiri PAP, citata de Reuters.

"Polonia este marea noastra responsabilitate comuna. Trebuie sa trecem peste suferinta personala si sa actionam, in ciuda tragediei. De aceea am decis sa candidez", se arata intr-o declaratie a lui Kaczynski, postata pe site-ul PiS, informeaza AFP.

Jaroslaw Kaczynski a ocupat functia de prim-ministru al Poloniei in perioada iulie 2006 - noiembrie 2007.

Alianta Stangii Democrate poloneze (SLD, de opozitie), l-a desemnat vineri pe liderul sau Grzegorz Napieralski drept candidat la alegerile prezidentiale anticipate de la 20 iunie.

Napieralski, 36 de ani, se alatura celor doi candidati care au fost anuntati deja, favoritul scrutinului, presedintele interimar, liberalul Bronislaw Komorowski (Platforma Civica, la putere) si seful partidului taranesc PSL, aliat al liberalilor, Waldemar Pawlak.

Scrutinul, care urma initial sa aiba loc la toamna, a fost devansat din cauza mortii presedintelui Lech Kacynski intr-un accident aviatic, la 10 aprilie, in apropiere de Smolensk, in Rusia.