Un fost manager al unei compani de jucarii din Statele Unite, care a devenit simbol al recesiunii ce a lovit economia americana, a reusit sa-si gaseasca un loc de munca dupa doi ani de cautari, transmite YahooNews, citand un material AP. Dupa ce a fost concediat in 2008, Paul Nawrocki a iesit pe strazile din Manhattan purtand un panou prin care anunta ca aproape a ramas fara casa si-si cauta "cu disperare" de munca. Barbatul in varsta de 59 de ani a devenit "o oglinda a temerilor si a problemelor unei economii in depresiune".

In anul 2008, in momentul in care bancile de pe Wall Street si marile companii au inceput sa intre in faliment, Nawrocki a fost concediat din postul de manager de la firma de jucarii la care lucra. Disperat, barbatul a inceput sa poarte un panou prin care anunta ca aproape a ramas fara casa si-si cauta "cu disperare" de munca. El a aparut intr-un reportaj realizat de CNN despre efectele crizei si, imediat, a devenit o atractie pentru media din intreaga lume: a acordat peste 100 de interviuri pe strada sau in studio si era urmarit aproape non-stop de fotografi. Barbatul singuratic a devenit "o oglinda a temerilor si a problemelor unei economii in depresiune".

Insa, in ciuda popularitatii castigate si a sutelor de CV-uri trimise la firme, Nawrocki nu a reusit sa-si gaseasca de munca. Interviurile de angajare la care a fost chemat au fost putine, sotia sa s-a imbolnavit, iar familia a trebuit sa aleaga intre plata doctorilor si plata ipotecii la casa.

Luna trecuta insa, dupa 99 de saptamani in care a fost somer, Nawrocki a reusit sa-si gaseasca un loc de munca. "E bine. Ma simt bine. Parca e totul nou, deoarece a trecut atat de mult de cand n-am lucrat", a afirmat Nawrocki, care locuieste in Beacon, in statul New York. Barbatul recunoaste insa ca necazurile nu au trecut. El si sotia sa si-au declarat falimentul anul trecut, au trait pe bonuri de masa luni de zile, iar familia are doua credite pentru casa aflata la cateva zeci de km de Manhattan. In plus, salariul sau de-acum este la jumatatea celui obtinut la vechiul loc de munca.

"Si daca Paul Nawrocki este o imagine a vremurilor, inseamna ca acestea arata din nou mai bine", scrie AP, adaugand ca "desi rata somajului ramane ridicata, economia SUA a adaugat 162.000 de locuri de munca luna trecuta - prima crestere semnificativa de la inceputul recesiunii".

Vezi un reportaj despre "omul-sandvis" realizat de AP in decembrie 2008.