Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a declarat ca nu este de acord sa acorde Greciei "un cec in alb". In opinia sa, nu poate exista un astfel de ajutor decat daca nu exista un alt mijloc de stabilizare a monedei europene. "Noi nu dam cecuri in alb" - a repetat seful diplomatiei germane, intr-un interviu acordat televiziunii publice.

La randul sau, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a precizat ca Germania poate refuza cererea de ajutor pentru Grecia, daca Atena nu implementeaza in urmatorii ani o politica foarte stricta de austeritate.

Premierul grec George Papandreu a declarat, la finalul saptamanii trecute, ca Grecia trebuie sa activeze mecanismul de salvare oferit de statele din zona euro si de FMI, potrivit AFP. Autoritatile elene se asteapta sa primeasca prima transa din ajutorul in valoare de aproximativ 45 miliarde de euro inainte de 19 mai.

"Activarea mecanismului este o necesitate nationala si din aceasta cauza am cerut ministrului de finante sa ia toate masurile necesare", a declarat Papandreou in cadrul unui discurs televizat.

"Partenerii nostri vor face ceea ce este necesar pentru a ne oferi un port sigur pentru ca barca noastra sa pluteasca din nou ... si sa trimita un mesaj pietelor ca Uniunea Europeana nu se joaca si protejeaza euro", a mai spus acesta.