O femeie care purta valul islamic in timp ce se afla la volan a fost amendata de politia franceza, pentru "conducere inconfortabila si lipsa a vizibilitatii". Amenda de 22 de euro aplicata de politistii francezi a fost bazata pe o regula a Codului Rutier care obliga orice sofer la o suficienta libertate de miscare si un camp vizual larg, pentru a fi in masura sa efectueze comod si fara intarziere toate manevrele necesare, informeaza Foxnews. Avocatul femeii sustine ca actiunea Politiei franceze este o grava incalcare a drepturilor omului si ca va ataca decizia autoritatilor in instanta, deoarece purtarea valului islamic la volan nu este diferita, in ceea ce priveste campul vizual, de purtarea castii de protectie la motociclisti.

Potrivit ministrului imigratiei in guvernul de la Paris, purtatul valului burqa este "contrar" valorilor franceze. O comisie parlamentara din Franta a recomandat recent interzicerea partiala a valului islamic integral (burka) si adoptarea de masuri pentru a nu permite purtarea acestuia in spitale, scoli si in mijloacele de transport in comun. Intr-un raport de aproape 200 de pagini, foarte asteptat de opinia publica franceza, comisia recomanda refuzul rezidentei sau al cetateniei pentru orice persoana care afiseaza semne vizibile de "practici religioase radicale".

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a afirmat ca valul islamic "nu este binevenit in Franta". Sondajele de opinie arata ca majoritatea francezilor sustine interzicerea totala a valului islamic. Totusi, comisia parlamentara a recomandat ca, pentru moment, restrictiile sa fie limitate.

Potrivit raportului, femeile care sfideaza aceasta recomandare intrand in institutii publice cu fata acoperita nu vor beneficia de serviciile solicitate - spre exemplu, de ajutoare sociale.

Si Belgia analizeaza in prezent promulgarea unei legi care sa interzica purtarea valurilor musulmane care acopera fata femeilor. Legea se refera la niqab, valul care acopera in intregime fata femeilor musulmane, si burqa, costumul care le acopera din cap pana in picioare, avand o panza in dreptul ochilor prin care sa poata privi. Daca va fi aprobata de parlament, Belgia ar putea deveni primul stat care ia astfel de masuri.