David Cameron, liderul conservator, Gordon Brown, liderul laburistilor, si surpriza placuta a campaniei electorale britanice liberal-democratul Nick Clegg s-au infruntat joi seara in a doua dezbatere electorala. Cum arata la britanici o astfel de dezbatere? Cu o interventie redusa a moderatorului, intrebari de la public si jumatate din timp alocat afacerilor internationale.

Cititi aici transcriptul intregii dezbateri.

Urmariti aici dezbaterea.

Uniunea Europeana, Afghanistan, implicarea Marii Britanii intr-o operatiune multinationala de distrugere a Al-Qaeda sau antiteroriste, armele nucleare sau schimbarile climatice au fost teme ale dezbaterii celor trei lideri britanici, care lupta pentru victoria partidului si, implicit, pentru postul de premier, la alegerile care vor avea loc in 6 mai.

Conventia celor trei partide a fost ca cele trei dezbateri - din 19, 22 si 29 aprilie - sa aiba o tema dominanta. Prima a fost politica interna, ceea de-a doua politica externa si ultima se va axa pe economie. Este pentru prima data cand partidele si televiziunile s-au pus de acord asupra acestui gen de actiune a campaniei electorale, in conditiile in care de ani de zile se vorbeste despre perspectiva organizarii de dezbateri cu principalii candidati la functia de premier.

Potrivit Sky News, postul care a organizat dezbaterea, doua sondaje din cinci il arata castigator al dezbaterii pe Gordon Brown, alte doua pe conservatorul Cameron, in timp ce al cincilea ii arata la egalitate pe cei doi, pe un loc secund, dupa Nick Clegg. In medie insa, Cameron si Clegg au obtinut un procent egal de la repondenti, 33%, in timp ce doar 27% dintre ei au considerat ca actualul premier a castigat cea de-a doua runda a dezbaterilor televizate.

Formatul dezbaterii - cu public, cu interventie minima a moderatorului - a permis ca electorii sa poata pune intrebari, iar prima dintre ele s-a referit la Uniunea Europeana si la relevanta apartenentei Marii Britanii la UE.

Gordon Brown si Nick Clegg au incercat sa contureze imaginea conservatorilor lui Cameron ca izolati in Europa si aliati cu extremistii, in timp ce liderul conservator s-a axat pe ideea ca Marea Britanie a transferat prea multa suveranitate Bruxelles-ului.

David Cameron a spus ca politicienii au cedat prea usor prerogative, fara a consulta electoratul si a reamintit ca ar fi trebuit sa fie referendum privind noul tratat al UE si ca cetatenii "s-au simtit inselati". Orice nou tratat care presupune transferul de putere spre UE va genera organizarea unui referendum de acum inainte, a spus Cameron.

Nick Clegg, fost europarlamentar, a incercat sa-si faca un titlu de glorie in faptul ca a lucrat la Bruxelles si sa arate ca stie exact cum se desfasoara lucrurile acolo. "UE nu este perfecta. Este un club caruia i-a luat 15 ani sa defineasca ciocolata intr-o directiva privind ciocolata", a spus el, adaugand ca nu are cum sa fie un model de eficienta democratica daca i-a luat 15 ani sa defineasca ciocolata. Totusi, exista o serie de lucruri pe care nu le poti face singur, mai crede Clegg, cum ar fi terorismul international sau schimbarea climatica. "Vremea nu se opreste la stancile de la Dover", a spus el, incercand sa arate ca britanicii sunt implicati in viata europeana si ca prefera sa reformeze UE din interior, nu stand pe margine. Totusi, Clegg a propus un referendum in care britanicii sa se pronunte daca vor sau nu sa fie membri ai UE.

Gordon Brown a folosit, ca argument in favoarea UE, pastrarea locurilor de munca. Trei milioane de locuri de munca depind de apartenenta la UE, la fel ca si 730.000 de afaceri britanice care au nevoie de piata de desfacere a Uniunii Europene. Discursul sau s-a axat pe acuzatia adusa conservatorilor ca sunt prea izolati in Europa. "Haideti sa nu mai fim niciodata un scaun gol in Europa. Si temerea mea e ca politica lui Davis ne va aduce din nou in acea situatie", a spus premierul britanic.

Brown s-a aflat in pozitia in care sa vorbeasca despre recuperarea economica in contextul european, aratand ca redresarea economica a Marii Britanii depinde de relatia sa cu Franta si Germania.

David Cameron a continuat sa fie bagat in corzi de contracandidati pe tema izolarii conservatorilor in Europa, Brown aratand ca in Parlamentul European ei si-au creat propriul grup politic, rupandu-se de PPE, cel mai mare grup politic de centru-dreapta. "Te-ai indepartat de Sarkozy si te-ai aliat cu extrema dreapta", a fost acuzatia premierului laburist.

Clegg a profitat de acest argument si a plusat: conservatorii s-au aliat cu "o gasca de nebuni, antisemiti, oameni care neaga schimbarile climatice si cu niste homofobi", a spus liberal-democratul britanic.

S-a vorbit putin despre euro, desi situatia Greciei ar fi creat ocazia. Cameron a fost extrem de ferm: se opune adoptarii euro, in timp ce ceilalti doi lideri sunt in favoarea adoptarii, insa nu in viitorul apropiat.

Care este pozitia generala a partidelor celor trei lideri privind Uniunea Europeana?

  • Conservatorii/David Cameron: Impotriva tratatului de la Lisabona, dar nu vor face nimic in acest sens. Intentioneaza sa dea o lege prin care referendumul sa fie obligatoriu in cazul oricarui tratat viitor prin care se face transfer de suveranitate dinspre Marea Britanie spre UE. Impotriva aderarii la euro si sustin aderarea Turciei la UE.
  • Laburistii/Gordon Brown: Sustin, in principiu, aderarea la euro, dar numai daca este aprobata printr-un referendum si nu au planuri de intrare in zona euro curand. Sunt sustinatori ai aderarii Croatiei si Turciei la UE si cred ca negocierile de aderare ale tuturor tarilor din Balcanii de Vest ar trebui sa inceapa pana in 2014. Adeptii tuturor prevederilor din Directiva europeana privind timpul de lucru.
  • Liberal-democratii/Nick Clegg: Sustinatori puternici ai UE si ai unei politici de securitate si cooperare in domeniul apararii la nivel european. Sustin aderarea la euro, dar nu au in plan un astfel de proiect pentru viitorul apropiat.

O dezbatere fara menajamente

Jurnalistii britanici, analistii si expertii considera ca cea de-a doua dezbatere a fost diferita de prima prin faptul ca s-au scos manusile si ca liderii laburist si conservator s-au aliat in anumite momente si l-au atacat pe Nick Clegg.

Cel mai putin carismatic dintre cei trei lideri, Gordon Brown, a incercat sa faca inca de la inceput diferenta intre impresia artistica si continut. Clegg este bun la impresia artistica, iar Brown a vrut sa se pozitioneze ca un om al substantei. El a avertizat ca dezbaterea televizata ar putea parea "un concurs de popularitate televizat". "Daca este vorba despre stil si PR, nu contati pe mine. Daca este vorba despre decizii importante, despre evaluari, despre a crea un viitor mai bun pentru aceasta tara, sunt omul de care aveti nevoie", a spus el.

Clegg a crescut in sondaje in urma primei dezbateri si a utilizat, joia trecuta, o serie de tehnici considerate de consilierii de imagine si politici extrem de necesare fiecarui candidat. Asa ca Brown si Cameron, sfatuiti de echipele lor, au incercat sa il bata cu propriile arme. Analistii considera ca asta i-a reusit lui Cameron in special, care n-a mai parut timorat, ca in dezbaterea anterioara.

Cameron a privit mai mult in camera, adresandu-se nu numai audientei din sala, ci mai ales publicului de-acasa, in timp ce Clegg a incercat sa se identifice cu electoratul si sa arate oamenilor ca e unul de-al lor.

Liberal-democratul s-a pozitionat la dezbaterea anterioara ca alternativa la conservatori si laburisti printr-o replica foarte simpla: "Cu cat ii vad mai mult certandu-se, cu atat cei doi par mai asemanatori", a spus el referitor la Cameron si Brown.

De aceasta data a fost randul premierului laburist sa adopte aceasta tactica, iar la discutia aprinsa pe tema UE dintre Cameron si Clegg, Brown a suscitat rasetele audientei cand a spus: "Stiti de cine-mi amintesc cei doi? De baietii mei care se ciondanesc/cearta la ora la care trebuie sa faca baia. (...) Se cearta daca trebuie sau nu sa avem un referendum referitor la UE. Ceea ce avem nevoie sunt locuri de munca, crestere economica si redresare economica", a punctat el. "Mi-e teama ca David este antieuropean, iar Nick este anti-american, iar ambii sunt deconectati de la realitate", a spus premierul laburist.

Gordon Brown a mai aratat slabiciunile contracandidatilor in discursul sau de incheiere: "In aceasta seara, as spune David, esti un risc pentru economie. Nick, prin ceea ce spui tu despre Iran si despre armele nucleare, esti un risc pentru siguranta noastra. Nick, tu ne-ai lasa slabiti. David, tu ne-ai lasa izolati in Europa".

Atacul lui Brown la Clegg a fost repetat, mai ales la tema referitoare la armele nucleare. Liberal-democratul vede o lume fara arme nucleare si nu vede relevanta actualizarii sistemului Trident, de rachete amplasate pe submarine, in timp ce Cameron si Brown l-au contrazis cu fermitate.

"Am de-a face cu aceste decizii in fiecare zi si iti spun, Nick, fii realist, fii realist (I say to you Nick, get real, get real). Fiindca Iranul ar putea avea arma nucleara, dar tu spui ca nu ai lua masuri impotriva lui, insa spui ca trebuie sa renuntam la submarinele Trident si la armele noastre nucleare. Fii realist asupra pericolului care ne pandeste, atata vreme cat avem Coreea de Nord, Iranul si alte tari cu arme nucleare", a spus premierul laburist.

David Cameron s-a alaturat atacului. "Am crezut ca nu voi spune niciodata asta, dar sunt de acord cu Gordon", a spus acesta.