Platforma petroliera "Deepwater Horizon" din Golful Mexicului, care a explodat, marti, in largul coastei statului Louisiana si a provocat ranirea a cel putin sapte persoane si disparitia a altor 12, s-a scufundat, in urma unei a doua explozii, anunta CNN. Desi platforma se afla in acest moment sub apa, materialele inflamabile continua sa arda, ingreunand cautarile celor disparuti si marind impactul scurgerilor de titei asupra mediului inconjurator. La momentul exploziei, pe platforma petroliera se aflau 126 de persoane.

Paza de Coasta americana a demarat o ampla operatiune de cautare a celor 12 muncitori si a estimat ca scurgerea de titei ajunge la 8.000 de barili pe zi. Autoritatile se asteapta, inclusiv la pierderi de aproximativ 2.500 metri cubi de combustibil diesel.

17 dintre muncitori au fost evacuati de urgenta si transportati cu elicopterul la spital, 94 au fost adusi in siguranta pe coasta fara rani majore, iar 4 au fost transferati catre o alta nava. Nu se stie, deocamdata, daca cele 12 persone disparute au reusit sa se urce in barcile de salvare.

Autoritatile americane au anuntat ca pentru urmatoarele ore, vremea se anunta favorabila, iar apele calde ale Golfului sporesc sansele ca cei 12 muncitori disparuti sa fie inca in viata.

Un proces federal a fost deschis in cursul zilei de miercuri in New Orleans, Louisiana, impotriva companiei Transocean Ltd., care detine platforma petroliera si care a fost acuzata de neglijenta. Autoritatile americane au pornit o ancheta, pentru a stabili cauzele exploziei, insa au exclus un atentat terorist.