Un detasament de "torpile umane sinucigase" din Coreea de Nord ar fi fost implicat in scufundarea unei nave militare sud-coreene, transmite news.com.au. Potrivit informatiilor relatate de Sky News, serviciile de informatii militare de la Seul ar fi avertizat marina sud-coreeana cu multe saptamani inainte ca echipe nord-coreene au fost desfasurate pentru realizarea de operatiuni sinucigase.

SkyNews afirma, citand ziarul Chosun Ilbo, ca operatiunile nord-coreene sunt realizate cu ajutorul unor mici submarine. Ele navigheaza foarte aproape de tinta, iar echipajele detoneaza incarcaturile explozive. Submarinele pot fi programate sa explodeze si dupa ce atacatorii le-au parasit.

In urma cu cateva saptamani, vasul militar Cheonan, de 1.200 de tone, s-a scufundat in circumstante inca neelucidate in apropiere de granita maritima cu Coreea de Nord. Peste 40 de marinari sud-coreeni si-au pierdut viata in urma incidentului.

Serviciile de informatii militare de la Seul sunt de parere ca nava a fost scufundata dupa un atac realizat de Coreea de Nord.

Daca ancheta va dovedi implicarea guvernului de la Phenian, incidentul ar reprezenta cea mai grava confruntare dintre cele doua state, dupa sfarsitul razboiului din Peninsula coreeana, in 1953.

Coreea de Nord a declarat ca nu are nicio legatura cu scufundarea vasului.