Presedinta Filipinelor, Gloria Arroyo, si-a numit manichiurista intr-un post-cheie bine platit dintr-o agentie guvernamentala, relateaza AFP. Anuntul facut de purtatorul de cuvant al Presedintiei a starnit critici aspre din partea adversarilor politici.

Anita Carpon, manichiurista a presedintei Arroyo si prezentata ca stilist al acesteia, a fost numita in consiliul de administratie al unei agentii insarcinate cu finantarea locuintelor functionarilor publici.

"Faptul ca intre ea si presedinta tarii exista o relatie de incredere nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni", a declarat purtatorul de cuvant.

Pentru viitoarea sa activitate, Anita Carpon va primi un salariu lunar de aproximativ 130.000 pesos /2.900 dolari/, respectiv dublul salariului presedintei Arroyo, conform mass-media locale.

Aceasta rezolutie "accentueaza cultura clientelismului politic in tara, prin numirea unor persoane supuse in pozitii sensibile, indiferent de calificarea profesionala a acestora", a apreciat un membru din conducerea campaniei electorale a candidatului Benigno Aquino, fiul fostei presedinte Corazon Aquino.

Decizia urmeaza unei serii de nominalizari controversate ale presedintei Arroyo la justitie si aparare, cu mai putin de trei luni inaintea expirarii mandatului prezidential.

"Aceste numiri sunt destinate sa puna oamenii in roluri cheie in speranta ca, daca ea nu va mai fi la putere, va putea totusi sa exercite un anumit grad de influenta", a spus Butch Abad, managerul campaniei lui Aquino.