Invitatia adresata lui Dalai Lama in Romania de catre eurodeputatul Laszlo Tokes este motivata de faptul ca acesta "considera deosebit de importanta colaborarea bisericilor crestine si a celorlalte religii mondiale in interesul intregii omeniri", se arata intr-un comunicat de presa transmis HotNews.ro. Tokes subliniaza ca vizita liderului tibetan in Romania "nu pune sub semnul intrebarii principiul unei singure Chine acceptata de Romania", intrucat este o vizita religioasa, ecumenica, nu una politica.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a anuntat duminica vizita liderului tibetan Dalai Lama in Romania, in 23-24 septembrie, iar MAE roman a subliniat, la solicitarea presei, ca autoritatile romane nu au adresat o invitatie oficiala liderului tiberan si ca Romania recunoaste principiul existentei unei singure Chine, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Populare Chineze si apartenenta Tibetului la aceasta.

HotNews.ro a solicitat eurodeputatului informatii suplimentare privind invitatia adresata lui Dalai Lama. Printr-un comunicat de presa transmis HotNews.ro, Lazslo Tokes arata ca invitatia a fost facuta in urma convingerii ca este "deosebit de importanta colaborarea bisericilor crestine si a celorlalte religii mondiale in interesul intregii omeniri". Pornind de la acelasi principiu, el adauga ca "de la inceputul mandatului sau (...) a insistat pentru invitarea Sanctitatii Sale Benedict al XVI-lea in Parlamentul European, considerand nefireasca faptul ca aceasta invitatie n-a avut loc nici pana acum".

Dalai Lama a confirmat prezenta sa in Romania pentru luna septembrie.

Eurodeputatul roman arata ca vizita liderului tibetan nu are de ce sa prejudicieze relatiile diplomatice cu China. "Conducatorul spiritual al Tibetului aflat in exil este purtatorul nu numai al drepturilor propriului popor, ci totodata a libertatii si drepturilor omului a tuturor popoarelor asuprite. Primirea Sfintiei Sale in Parlamentul European si intalnirea de la inceputul acestui an cu presedintele Statelor Unite, Barack Obama a fost semnul recunoasterii acestora", arata Tokes.

Mai mult, in calitate de "membru al structurilor euro-atlantice, Romania face parte din comunitatea tarilor care sunt purtatore a acestor valori si interese. Tara noastra respecta totodata integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Populare Chineze". El considera ca vizita lui Dalai Lama nu pune sub semnul intrebarii principiul unei singure Chine acceptata de Romania. "Prima vizita a Sfintiei Sale in Romania nu este de natura politica, ci una de natura ecumenica, religioasa. In mod special vizita se adreseaza pamantului natal al lingvistului Körösi Csoma Sándor, considerat un „sfant” (bodhisattva) de cei de credinta budista", spune deputatul european.

Körösi Csoma Sándor este lingvistul care a realizat primul dictionar englez-tibetan, iar liderul tibetan a solicitat in mod special ca agenda sa includa si o vizita in localitatea natala a acestuia.

In ceea ce priveste pozitia MAE, Lazslo Tokes spune ca toate tarile adopta o pozitie similara in privinta vizitei lui Dalai Lama, aratand insa ca si "presedintele Statelor Unite l-a primit pe conducatorul spiritual al Tibetului intr-un cadru neoficial".