Politia bosniaca a tras cu grenade lacrimogene si tunuri de apa in veteranii razboiului din 1992-95, care protestau fata de decizia guvernului de a le reduce veniturile, in cadrul masurilor de austeritate convenite cu FMI, relateaza Reuters.

Fara imprumutul de la FMI, cele dooua regiuni ale Bosniei - federatia Croato-Musulmana si republica Srpska - ar fi nevoite sa-si reduca drastic bugetele, riscand tulburari sociale si chiar un colpas financiar, intr-un an in care sunt programate alegeri generale.

Evolutia evenimentelor:

  • In iulie 2009, Bosnia a semnat un acord in valoare de 1,2 miliarde euro cu FMI, promitand in schimb reduceri substantiale ale cheltuielilor bugetare pentru a se incadra intr-un deficit de 4,5% din PIB, aproape jumatate fata de nivelul de 8% cu care a inchis anul trecut.
  • Aproximativ 40% din bugetul federatiei croato-musulmane este alocat pentru plati sociale.
  • Veteranii si persoanele care au avut de suferit in perioada razboiului din 1992-95 au primit recompense generoase din partea guvernului, in anul electoral 2006, in ciuda avertismentelor FMI si Bancii Mondiale, care au estimat ca aceste plati nu sunt sustenabile.
  • Guvernul federatiei Croato-Musulmane a aprobat in februarie un set de legi care inaspreste criteriile pentru acordarea veniturilor veteranilor.