Editia de miercuri a cotidianului britanic Daily Star a fost retrasa de la vanzare pe aeroporturile Gatwick si Manchester din Marea Britanie, dupa ce ziarul a publicat pe prima pagina imagini ale unui avion cu motoarele in flacari, care ar fi trecut prin norul de cenusa vulcanica. Autoritatile celor doua aeroporturi sustin ca imaginile ar putea provoca panica in randul pasagerilor, relateaza The Guardian.

Sub titlul "Teroare in urma impactului unui avion cu norul de cenusa", Daily Star anunta in articolul de deschidere "imagini dramatice" din timpul unui zbor prin cenusa vulcanica, "care explica de ce avioanele au fost tinute la sol in ultimele cinci zile".

Insa imaginile folosite au fost generate pe calculator, acestea stand la baza unui film documentar ce reconstituie un incident petrecut in urma cu 28 de ani, cand motoarele unui avion de pasageri au cedat in timpul unui zbor prin norul de cenusa vulcanica. Documentarul urmeaza sa fie difuzat miercuri seara de postul de televiziune 'Channel Five'.

"Am considerat ca este total neadecvat ca in acest context, dupa zile intregi de paralizie a traficului aerian, cand oamenii sunt nerabdatori sa ajunga la destinatiile dorite sau sa se intoarca acasa, sa vedem astfel de imagini pe prima pagina a ziarelor", a explicat Andrew McCallum, director de comunicatii la Gatwick, cu privire la decizia de a retrage din incinta aeroportului respectiva publicatie.

Reprezentantii aeroportului din Manchester au confirmat, de asemenea, ca exemplarele editiei de miercuri a publicatiei Daily Star au fost scoase de pe standurile de ziare din aeroport.

Incidentul relatat de Daily Star s-a produs la 24 iunie 1982. Avionul City of Edinburgh pilotat de capitanul Eric Moody, un Boeing 747-236B, efectua o cursa intre aeroportul Heathrow din Londra si Auckland, cand a zburat direct intr-un nor de cenusa vulcanica provenita de la Muntele Galunggung din Indonezia. Toate cele patru motoare ale aparatului au cedat, iar avionul a plutit prin aer pentru 15 minute.