Iranul poate dezvolta pana in 2015 rachete balistice care sa loveasca Statele Unite ale Americii, a declarat un inalt oficial american. Intrebat cu privire la echipamentele militare pe care le detine si le dezvolta Teheranul, James Miller, subsecretar pe probleme de aparare, a declarat ca estimarile actuale arata ca iranienii primesc "asistenta straina" pentru imbunatatirea tehnologiei militare, transmite Telegraph.

Un raport realizat anul trecut de specialistii americani a aratat ca Iranul ar putea construi pana in 2015-2018, daca primeste ajutor din afara, o racheta balistica intercontinentala, care ar putea lovi SUA. Washington urmareste indeaproape programul nuclear iranian si a anuntat ca Iranul si Coreea de Nord sunt amenintarile principale ale SUA si ale aliatilor.

In urma cu o saptamana, James Cartwright, adjunctul sefului statului major interarme american, a declarat ca Iranul ar putea produce suficient uraniu imbogatit pentru o arma nucleara in decurs de un an, insa nu ar putea sa realizeze o arma nucleara decat in urmatorii 3-5 ani. Marile puteri din Occident sustin ca Iranul urmareste sa realizeze arme nucleare si ca a incalcat normele de non-proliferare. Iranul, pe de alta parte, sustine ca activitatile de imbogatire a uraniului au ca unic scop productia de combustibil pentru centrale nucleare.

Ayatollahul Ali Khamenei: Nu le vom permite Statelor Unite sa-si impuna dominatia asupra Iranului

De cealalta parte, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat ca Teheranul nu le va permite Statelor Unite ale Americii sa domine republica islamica. "Nimeni nu ar trebui sa indrazneasca sa ameninte umanitatea in acest fel. Nu le vom permite SUA sa-si impuna din nou dominatia infernala asupra Iranului cu aceste amenintatri", a declarat ayatollahul Khamenei, citat de AFP.

Khamenei nu a pierdut ocazia sa il atace pe presedintele american Barack Obama. Dupa ce oficialii SUA au anuntat ca nu vor folosi arme nucleare impotriva niciunui stat din lume, cu exceptia Iranului si a Coreei de Nord, ayatollahul a avertizat ca marile puteri ar trebui sa reactioneze fata de politica americana. "Amenintarea nucleara a marcat un punct nevralgic al acestui guvern", a declarat liderul iranian.