Presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, a ordonat "sa fie rezolvata problema" Portii Infernului - un crater gazos din Darvaz, in desertul Karakum, care arde de aproape 40 de ani, relateaza RIA Novosti, care citeaza presa locala.

Craterul impiedica exploatarea resurselor de gaze naturale aflate in partea centrala a desertului, a explicat presedintele, intr-o declaratie.

Avand o raza de 60 metri si o adancime de 20 metri, craterul a fost descoperit in 1971 in urma unor lucrari desfasurate in zona, cand instalatia de foraj s-a prabusit. Geologii sovietici au decis atunci sa aprinda gazul care iesea din cavitatea rezultata, iar acesta arde si acum.

Asemanator unei intrari catre lumea subterana, craterul atrage numerosi turisti in fiecare an. Liderul turkmen a vizitat zona marti si a cerut elaborarea unui program exact fondat pe planuri stiintifice pentru a "elimina anomaliile existente".

Turkmenistanul produce in prezent 75 miliarde de metri cub pe an si are in plan triplarea acestei valori in urmatorii douazeci de ani, pentru a putea sa exporte gaz nu numai catre Rusia - principalul client, Gazprom importand circa 50 miliarde metri cubi - China si Iran, ci si catre Europa occidentala, India si Pakistan.