Perturbarile in traficul aerian din cauza norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda si care a paralizat cursele aeriene europene au costat economia americana 650 de milioane de dolari si au afectat 6.000 de locuri de munca in SUA, anunta Asociatia americana a industriei turismului, citata de AFP.

"Pierderile pentru economie, in medie de 130 de milioane de dolari pe zi , arata in mod evident cat de mult a juns lumea sa fie dependenta de calatorii pentru turism sau afaceri de toate felurile", precizeaza asociatia.

Eventualitatea unei reactii excesive a autoritatilor trebuie analizata, intrucat s-a luat hotararea de a bloca o artera atat de vitala pentru economia mondiala, a afirmat Roger Dow, presedintele US Travel Association.

"Chiar daca securitatea trebuie sa fie mereu prima luata in considerare, economiile, si mai ales cele care isi revin dupa recesiune, nu-si pot permite o reactie excesiva care sa sufoce total traficul aerian", considera Dow.

"Vazand rezultatele zborurilor test din ultimele zile, liderii europeni isi pun pe buna dreptate intrebari asupra procesului care a dus la importante restrictii pentru traficul aerian, inainte sa existe dovezi clare ca erau intr-adevar necesare aceste masuri", a adaugat acesta.

Companiile aeriene care opereaza intre Europa si SUA au avut circa 78% din zboruri anulate in ultimele cinci zile.