Mai mult de cinci companii aeriene risca sa dea faliment in urma inchiderii prelungite a spatiului aerian european din cauza norului de cenusa provenit de la eruptia vulcanica din Islanda, spune presedintele Asociatiei Internationale a Transportului Aerian (IATA).

"Mai mult de cinci companii medii sau mici risca sa dispara din cauza lipsei de lichiditati", a declarat Giovanni Bisignani intr-un interviu la televiziunea nationala italiana, citat de AFP.

Bisignani intentioneaza sa ceara Uniunii Europene sa autorizeze guvernele statelor membre sa ramburseze companiilor costul imobilizarii avioanelor lor.

Confruntate cu o situatie tot mai dificila dupa aproape o saptamana in care au fost nevoite sa-si tina avioanele la sol, companiile aeriene europene au pierdut aproape 200 de milioane de dolari pe zi, potrivit estimarilor IATA.

Comisia Europeana anuntase deja luni ca este dispusa sa autorizeze statele membre sa ajute companiile nationale, cu conditia ca aceste ajutoare sa nu devina subventii mascate. Comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, s-a intalnit marti cu reprezentantii firmelor din acest sector.