Judecand dupa rezulatele ultimelor sondaje de opinie, majoritatea populatiei ruse nu vede niciun fel de surpriza privind rezultatul alegerilor din 2012. Un recent studiu elaborat de centrul Levada arata ca, in opinia cetatenilor, tandemul actual va ramane la putere, fie sub forma lui prezenta, fie „sub forma inversata”. Raspunzand la intrebarea ce se va intampla in 2012, 36% cred ca Dmitri Medvedev va ramane la carma Rusiei, 39% sunt convinsi ca va reveni Vladimir Putin.

Ce vor rusii? 38% vor ca Putin sa se intoarca la Kremlin, 30% se pronunta in favoarea unui al doilea mandat pentru Medvedev. Oricum, scrie Vedomosti, alegandu-si favoritul majoritatea repondentilor au propus pentru al doilea membru al tandemului, fie Putin, fie Medvedev, functia de premier.

Pentru moment, comenteaza analistul Dmitri Badovski, Putin este cel mai bine cotat si se bucura de cea mai mare incredere din partea populatiei. In acelasi timp, el este figura centrala in adoptarea tuturor deciziilor economice (detaliu esential pentru elite si pentru mediul de afaceri). De asemenea, Putin si-a pastrat forta de influenta asupra blocului de forta. Dar pentru a invinge la viitoarele alegeri, Putin are nevoie de ceva mai mult decat o ordine de zi tactica si un PR corespunzator, pentru a convinge de ce trebuie sa revina in fotoliul prezidential.

Medvedev a devenit, la randul lui, extrem de popular, dar majoritatea oamenilor impartasesc acel punct de vedere promovat de putere in ajunul alegerilor din 2008: continuitate, tandem, faptul ca Medvedev a venit, iar Putin nu a plecat inseamna ca, de fapt, puterea apartine ambilor, ba chiar cu un usor avantaj in favorarea lui Putin.

Expertii cred ca Medvedev nu mai este un simplu succesor. Presedintele a elaborat ordinea de zi nationala pentru dezvoltarea Rusiei si care promoveaza pe larg principiile modernizarii economiei, a societatii civile, necesitatea de a invinge, odata pentru totdeauna, coruptia, de a crea o noua politie, mult mai eficienta etc.

Coroborand cele doua parti, se poate spune ca problema viitoarelor alegeri nu rezida in alegerea din timp a candidatului-invigator. Soarta scrutinului va fi decisa de optiunea maselor pentru un program sau altul, pentru un viitor sau altul al tarii. In plus, viitoarele alegeri se deosebesc printr-o trasatura psihologica aparte: electoratul va trebuie sa aleaga „o presedintie de lunga durata”, adica un presedinte care sa ramana in fruntea tarii nu pentru patru ani si poate ca nici pentru sase, ci pentru 20 de ani. O situatie care amplifica importanta programelor electorale si are darul de a pune in miscare inclusiv partea pasiva a electoratului rus, crede analistul.