Dervis Eroglu, un sustinator al independentei cipriotilor turci revendica victoria in alegerile prezidentiale de duminica din Republica Turca a Ciprului de Nord. Dupa numararea a 95% din voturi, Eroglu obtinuse 50, 36% din voturi, iar Mehmet Ali Talat doar 42, 84%.

Daca Eroglu se mentine deasupra pragului de 50% nu se va mai organiza un al doilea scrutin. Victoria lui Eroglu ar insemna ingreunarea negocierilor pentru reunificarea insulei, dar si a procesului Turciei de aderare la UE, scrie Reuters.

"Vom lucra intotdeauna in cooperare cu patria noastra, Turica", a declarat, duminica, candidatul cu cele mai mare sanse de castig. Contracandidatul sau si actualul conducator al tarii, Mehmet Ali Talat, a condus negocierile cu cipriotii greci inca din 2008, cand acestea au fost initiate.

Potrivit unor diplomati, victoria lui Eroglu ar ingreuna procesul de reunificare cu cipriotii greci, sustinut de ONU. De asemenea, acest fapt ar putea crea probleme Turciei in incercarea sa de aderare la Uniunea Europeana. Cipriotii greci, care reprezinta Ciprul in cadrul UE si nu recunosc enclava separatista, au declarat ca vor bloca aderarea Turciei atata timp cat insula ramane divizata.

Eroglu a anuntat ca va continua negocierile, insa conditiile impuse de acesta sunt de neacceptat pentru cipriotii greci. Acesta doreste mai mult independenta pentru ambele comunitati si respinge ideea reintoarcerii cipriotilor greci in nordul insulei.