Alejandro Robaina, considerat o legenda in randul cultivatorilor de tutun cubanezi, a murit sambata, la varsta de 91 de ani, a anuntat compania Habanos, care produce trabucuri cu numele acestuia. Robaina fusese diagnosticat cu cancer in urma cu un an, scrie CNN.

Frunzele de tutun cultivate de cubanez sunt considerate printre cele mai bune din lume, iar o cutie de trabucuri fine Vegas Robaina costa 500 de dolari pe piata internationala.

Familia lui Robaina cultiva tutun neintrerupt din 1845 si pana acum, insa afacerile au luat amploare doar in momentul in care Alejandro a preluat plantatia. Barbatul si-a facut o reputatie in randul amatorilor de trabuc si mii de vizitatori veneau in fiecare an sa il viziteze.

Robaina a reusit sa isi pastreze ferma, chiar si dupa valul de nationalizari impuse dupa 1959, cand Fidel Castro a preluat puterea. "Pentru mine cultivarea tutunului trebuie sa ramana in familie si trebuie facuta cu dragoste" declara acesta in 2008. Acum, majoritatea fermelor de cultivare a tutunului sunt private potrivit Ministerului Agriculturii cubanez, iar fermierii il iau pe Robaina ca exemplu, plantand si recoltand tutunul in aceleasi zile.

In 1997, compania Habanos a lansat brandul Vegas Robaina, in onoarea fermierului. Aceste trabucuri sunt printre cele mai bune exportate de Cuba.