Liderul suprem al talibanilor, mulahul Mohammed Omar, a indicat faptul ca el si luptatorii sai ar fi dispusi sa desfasoare negocieri cu politicieni din Occident, transmite FoxNews. Doi asociati de-ai liderului taliban au afirmat ca acesta este pregatit sa poarte discutii "sincere si oneste".

Intr-un interviu acordat "The Sunday Times", doi dintre liderii importanti ai miscarii islamiste au prezentat un mesaj din partea Consiliului de conducere taliban, potrivit caruia Omar nu doreste sa mai conduca Afganistanul. Acestia au spus ca mulahul Omar este pregatit sa poarte discutii "sincere si oneste" cu occidentalii.

O inalta sursa militara americana a afirmat ca declaratile talibanilor indica faptul ca e posibil "un progres": "Exista semne din mai multe surse de informatii ca talibanii sunt pregatiti pentru un proces de pace de un anumit fel".

In timpul unei intalniri desfasurate pe teritoriul controlat de talibani, liderii miscarii au afirmat ca ofensiva lor militara are doar trei obiective: reinstalarea legii islamice, expulzarea strainilor si restaurarea securitatii.

"Omar nu mai este interesat in implicarea politica sau in guvern", a declarat unul dintre cei doi lideri talibani intervievati de "The Sunday Times".