Ambasadorul american la Sofia, James Warlick, a declarat ca problema scutului antiracheta va fi discutata in Bulgaria in urmatorii ani, transmite Novinite. In februarie, dupa ce Romania a anuntat ca a decis sa accepte amplasarea pe teritoriul sau a unor elemente din scutul american antiracheta, premierul bulgar Boiko Borisov declarase ca este in favoarea participarii tarii sale la proiectul balistic, daca acesta va fi aprobat si de Uniunea Europeana.

"Acesta este o etapa foarte timpurie a procesului ce urmeaza sa fie discutat in NATO, in Europa si Bulgaria in urmatorii ani", a afirmat Warlick. Diplomatul american a precizat ca scutul va oferi protectie impotriva amenintarilor din Orientul Mijlociu si nu este indreptat impotriva Rusiei.

In februarie, la cateva zile dupa anuntul facut de presedintele Traian Basescu legat de acceptarea scutului antiracheta, ambasadorul american la Sofia a afirmat ca autoritatile de la Washington sunt deschise sa negocieze cu Bulgaria in aceasta privinta.

"Exista un rol pe care Bulgaria sa-l joace in scutul balistic; care va fi acest rol urmeaza sa fie determinat, in parte, de interesul guvernului bulgar", a declarat Warlick, adaugand: "SUA sunt intr-o faza extrem de timpurie de discutie atat cu Bulgaria cat si cu alte tari din regiune".

"Tinand cont de interesul Bulgariei pana in prezent, de geografia sa si de cooperarea cu noi in alte domenii, speram ca discutia legata de scutul balistic va continua si va fi productiva", a spus, in februarie, ambasadorul Warlick, subliniind ca "Statele Unite nu vor cere guvernului sau poporului bulgar sa aleaga intre Moscova si Washington".