Procuratura generala a Rusiei va fi supusa foarte curand unor importante schimbari de cadre, a declarat pentru Nezavisimaia gazeta o sursa din structurile prezidentiale. Potrivit acesteia, initiatorul operatiunii este Kremlinul, nemultumit de calitatea activitatii Procuraturii intr-o serie de cazuri de rezonanta si de cresterea considerabila a numarului de scandaluri de coruptie in interiorul instititutiei.

In opinia expertilor, printre cei care cu siguranta vor fi promovati in functiile eliberate de procurorii sau judecatorii intrati, din varii motive, in dizgratie, se numara Salavat Karimov, care este in prezent un modest consilier al procurorului general. Problema este ca la inceputul anilor 2000, Karimov a coordonat anchetele penale impotriva lui Vladimir Gusinski si Boris Berezovski, motiv pentru care a fost botezat de presa „calaul oligarhilor”.

In 2003, Karimov a primit un caz nou – IUKOS. Doi ani mai tarziu insa, „calaul oligarhilor” a intrat, se pare, in conflict cu seful sau de atunci, Vladimir Ustinov, si cu Igor Secin, care monitoriza, la acea data, din partea Kremlinului, acest dosar. „Exilat” in Bakortostan, Karimov a fost readus la Moscova de actualul procuror general, Iuri Chaika.

Expertii nu exclud posibilitatea ca schimbarile de la Procuratura generala sa fie urmate de crearea unui organ unic de ancheta, care sa reuneasca actualele comitete de resort ale Procuraturii si ale Ministerului de interne, concluzioneaza publicatia.