Potrivit unui oficial american, tarile care negociaza un acord pentru eradicarea comertului cu bunuri false sau piratate se afla foarte aproape de incheierea unei intelegeri.

Unele grupuri de activisti se tem ca un astfel de tratat ar putea permite autoritatilor sa confiste laptopuri sau alte dispozitive care au un continut piratat. Insa, intr-un comunicat comun emis de SUA, Uniunea Europeana, Japonia si alte tari ACTA, aceste temeri sunt caracterizate ca "nejustificate", scrie Reuters.

"Acordul ar putea fi incheiat foarte curand daca participantii considera prioritar acest progres", a declarat Nefeterius McPherson, purtator de cuvant al agentiei americane care se ocupa cu politicile comerciale, US Trade Representative (USTR).

Reprezentantii tarilor care negociaza Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA) au emis un comunicat cu scopul de a tempera controversele create in jurul sau: "Nu exista nicio propunere potrivit careia participantii ACTA sunt nevoiti sa ceara autoritatilor vamale sa perchezitioneze bagajele calatorilor sau sa verifice dispozitivele electonice in cautarea materialelor contrafacute".

In plus, tarile au fost de acord sa publice un text provizoriu, miercuri, in care vor fi incluse parti ale acordului asupra carora inca se poarta negocieri. Acest text se va afla la baza urmatoarei runde de negocieri, care va avea loc in iunie in Elvetia.

ACTA a starnit controverse in randul publicului, care se teme ca un astfel de acord ar reduce accesul la informatie sau ar inchide conturile persoanelor care descarca continut ilegal.

Printre participantii ACTA se numara Australia, Canada, Uniunea Europeana, Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Elvetia si SUA.