Ambasadorul american la Sofia, James Warlick, a criticat dur sistemul judiciar din Bulgaria, afirmand ca "un nor negru pluteste deasupra magistratilor" din aceasta tara, transmite Novinite. In urma unei intalniri cu Boris Velcev, procurorul-sef de la Sofia, Warlick a spus ca Bulgaria trebuie sa admita faptul ca are judecatori corupti.

Ambasadorul american a spus ca "un nor negru pluteste deasupra magistratilor" din Bulgaria, referindu-se la recentul scandal in care a fost implicat un cunoscut interlop, Krasimir Georgiev, cunoscut sub numele de Hrasio Negrul.

Potrivit informatiilor aparute pana in prezent, circa 30 de magistrati bulgari ar avea legaturi cu Krasio, care este acuzat ca a oferit bani judecatorilor. Doar doi dintre magistrati au fost demisi de catre Comitetul anticoruptie al Consiliului Juridic Suprem de la Sofia.

Novinite scrie ca acest scandal a implicat si numele unor politicieni dar ca, pana in prezent, atentia este indreptata doar asupra judecatorilor.

Warlick a facut apel la premierul, vicepremierul si ministrul de Interne din Bulgaria sa gaseasca modalitati serioase de a aborda problema coruptiei. "Lumea este cu ochii pe voi", a afirmat ambasadorul american de cateva ori, cerand ca problema sa fie rezolvata "acum".

Warlick a transmis opozitiei de la Sofia sa nu mai fie doar un critic, ci sa-si asume responsabilitati fiindca "Bulgaria e si tara voastra".

Novinite a scris ca ambasadorul american a avut o intalnire de o jumatate de ora cu procurorul-sef, dupa care a parasit cladirea "cu o expresie aspra pe chip".