In Occident, prezicerea viitorului este, de cateva decenii, o industrie extrem de dezvoltata. Si nu e vorba de lumea indoielnica a cititorilor in stele, a ghicitoarelor in cafea sau de prezicatorii in cele 78 de carti de tarot. Doctori in stiinte, matematicieni, ingineri, programatori, economisti sau sociologi au transformat studiul viitorului intr-o profesie respectabila. Multi dintre ei sunt angajati pe sume importante de mari companii, care vor sa stie ce tip de afaceri vor merge bine peste 10 ani. Altii lucreaza pentru guverne interesate sa afle, cu un pas inaintea altora, unde exista posibilitatea izbucnirii unui nou razboi. Dr. Ian Pearson, unul dintre cei mai importanti futurologi britanici, a vorbit pentru HotNews.ro despre iaurtul inteligent, de ce moartea si taxele nu sunt inevitabile si daca Apolicapsa va avea loc pe 21 decembrie 2012.

Adrian Novac: Futurologia isi face loc incet-incet in Romania insa oamenii sunt inca confuzi in ceea ce o priveste. Ce este futurologia mai exact: un subiect filozofic, o stiinta, o arta, un hobby etc.?

Ian Pearson: Este doar studiul viitorului. Unii dintre noi se ocupa de asta la modul profesional, altii o fac pur si simplu din placere. Futurologia exista in orice domeniu. Exista un viitor pentru orice.

A.N.: Multe preziceri s-au adeverit in realitate. Cu toate acestea, futurologii au o reputatie incerta si un trecut mai degraba "amestecat" in ceea ce priveste predictiile reusite. De ce e nevoie pentru a fi un futurolog de incredere, pe care lumea se poate bizui?

I.P.: E nevoie de cunostinte de baza solide in mai multe domenii si de o gandire clara pentru a analiza si a veni cu concluzii fezabile. Imaginatia ajuta si ea, insa nu este esentiala.

A.N.: Prezicerea viitorului nu pare a fi o munca usoara. Cum poate cineva sa prevada viitorul? Care sunt modelele si metodele cele mai uzuale pe care le folositi ca sa anticipati ce se va intampla in viitor?

I.P.: In cea mai mare parte apelez la bunul simt si experienta mea ca inginer si om de afaceri. Am lucrat ani de zile in domeniul computer modeling, insa el este aproape inutil ca metoda de prezicere a viitorului, in afara doar de cateva domenii autonome.

A.N.: In Romania, multi oameni inca merg la clarvazatori si ghicitori, iar atunci cand spui “futurologie”, multi se gandesc imediat la globuri de cristal, cititul in cafea si alte metode supranaturale de prezicere a viitorului. Chiar sunt aceste ghicitoare inzestrate cu un dar aparte si pot sa vada viitorul sau doar profita de superstitiile oamenilor? Exista vreo parte mistica in futurologie?

I.P.: Nu, aceste domenii sunt pur si simplu idiotenii. Au fost incercate timp de mii de ani si s-au dovedit inutile. Ghicitorii se bazeaza in intregime pe emiterea de preziceri vagi, care pot fi interpretate in asa fel incat sa insemne orice sau folosesc evenimente sau nume foarte comune ca sa pacaleasca oamenii sa creada ca fac ceva mai inteligent. Pot si eu sa fac asta foarte usor, dar ar fi un truc ieftin.

As spune ca exista doar doua feluri de astrologi sau clarvazatori sau prezicatori: prosti si impostori. Prostii chiar cred ca pot sa prezica viitorul, in timp ce impostorii stiu ca nu pot, dar incearca sa-i pacaleasca pe altii pentru propriul lor castig.

Futurologia este aplicarea gandirii clare la lucruri care stim ca se intampla, precum cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica, tendinte politice sau sociale, si proiectarea acestora in viitor pentru a vedea cum se vor desfasura.

A.N.: Va axati in general pe predictii pe termen scurt sau aveti orizonturi de timp mai extinse?

I.P.: Prefer cele pe termen lung; pe piata previziunilor pe termen scurt exista prea multi concurenti.

A.N.: Trece mult timp pana cand predictiile unui futurolog pot fi verificate. Care este rata dumneavoastra de success?

I.P.: 85-90% pentru o perioada de 10 ani, dar acest lucru este posibil doar pentru ca ma axez indeosebi pe dezvoltarea tehnologica si impacturile sale. Tehnologia este foarte previzibila, mai ales pentru un inginer.

Ian Pearson vorbind despre viitorul Televiziunii

A.N.: Care credeti ca au fost cele mai de success predictii facute de futurologi?

I.P.: Cred ca Arthur C. Clarke a avut unele dintre cele mai bune predictii, ca, de exemplu, folosirea satelitilor geostationari, a statiilor spatiale care se rotesc, precum si ascensorul spatial. George Orwell a fost si el profetic cu al sau roman “1984”. Multe dintre cele scrise de el s-au intamplat in Anglia, doar un pic mai tarziu insa.

A.N.: Unii afirma ca viitorul este in mod esential imprevizibil. Oare gresesc?

I.P.: Da. Sa privesti spre viitor este un lucru pe care oamenii il fac in fiecare zi. Stim ca va veni timpul sa mergem acasa mai tarziu, ca soarele va apune, ca va urma apoi un rasarit de soare dupa un anumit numar de ore, ca va fi Craciunul din nou peste aproximativ 8 luni. Luam aceste lucruri ca pe un dat. Insa si ele sunt predictii.

Alte lucruri sunt mai putin previzibile, insa e posibil sa se faca predictii, cu mare incredere, in majoritatea domeniilor. Stim de ce vor fi in stare cip-urile in cativa ani, asa incat putem anticipa ce fel de gadget-uri vor construi oamenii cu ele si cum acest lucru va fi folosit pentru a ne modifica viata sociala si de afaceri. Este in mare parte o chestiune de bun simt.

Domenii ca moda sunt, bineinteles, mai putin previzibile. Si cateodata exista surprize. Dar e ca si cum ai privi prin ceata. Nu poti vedea intotdeauna foarte clar in departare, dar, in mod normal, poti deslusi cel putin cateva siluete inainte de a ajunge efectiv la ele.

A.N.: Unii experti sustin ca, mai degraba decat sa-l prezica, futurologii dau forma viitorului. Ce parere aveti?

I.P.: Da, asa si facem. Noi oferim oamenilor o viziune captivanta a viitorului, iar aceasta influenteaza deseori directiile in care oamenii se vor indrepta cu vietile lor personale sau profesionale. O viziune buna poate fi cel putin partial o predictie care contribuie la propria realizare.

A.N.: Care sunt tendintele majore?

I.P.: Este o intrebare cu multe raspunsuri. Sunt 300 de materiale pe pagina www.futurizon.com care raspund acestei intrebari. Sunt pur si simplu prea multe pentru a fi enumerate aici.

futurolog "cu norma intreaga", care urmareste si prevede evenimente intr-o gama larga de domenii ale tehnologiei, afacerilor, societatii, in politica si mediu * absolvent de matematica si fizica * a lucrat in numeroase ramuri ale ingineriei, de la domeniul aeronautic la cibernetica si transport sustenabil * a inventat mesageria instant si lentilele de contact "active" * a fost futurologul angajat al companiei BT din 1991 pana in 2007 * in prezent lucreaza pentru Futurizon, un mic institut al viitorului * scrie, tine conferinta si ofera consultanta la nivel global pe marginea tuturor aspectelor legate de viitorul dominat de tehnologie * a scris cateva carti si a aparut in peste 450 de emisiuni radio si de televiziune * este Chartered Fellow al British Computer Society, World Academy of Art and Science, Royal Society of Arts, Institute of Nanotechnology si al World Innovation Foundation * in 2007 a primit titlul Doctor of Science al Universitatii Westminster * a primit recent un Premiu de Excelenta oferit de catre US Army

Dr. Ian Pearson

A.N.: Predictiile de succes pot fi extrem de folositoare si, de asemenea, foarte profitabile. Multe companii folosesc futurologi. Este piata predictiilor un comert infloritor?

I.P.: Da, schimbarile au loc intr-un ritm rapid si companiile vor sa se asigure ca sunt rezistente la ceea ce se va intampla in viitor, chiar si intr-o maniera redusa. Pot sa petreaca mult timp elaborand strategii de dezvoltare si totusi sa se insele complet daca nu privesc viitorul avand o expertiza suficienta. Astfel incat, companiile angajeaza cateodata futurologi ca sa le ajute sa obtina mai repede rezultate bune.

A.N.: Care sunt oportunitatile de afaceri pe care ni le ofera viitorul?

I.P.: Repet, sunt foarte multe. Domeniul tehnologiei de inalta clasa este o realitate in plina crestere si va fi la fel de mare ca si internetul in ceea ce priveste impactul. Stiam despre el inca din 1991, dar abia acum devine posibil datorita tehnologiei pe care o avem astazi si pe care o vom avea in urmatorii cativa ani. Va face multi miliardari.

A.N.: Mai multi experti de pe intreg globul prezic ca viata pe Pamant se va sfarsi in anul 2012 din cauza efectelor actiunii oamenilor sau a unui dezastru natural. Cum vedeti acest lucru? Sa ne temem de Apocalipsa anuntata pentru 21 decembrie 2012?

I.P.: Nu, nu avem deloc motive sa ne asteptam la asa ceva, in afara de un calendar facut de astrologii maiasi; iar ei oricum nu stiau ce se va intampla. Desigur, putem avea un razboi nuclear in orice moment, dar 2012 nu este anul in care s-ar putea intampla asa ceva; cel putin nu intr-o proportie mai mare decat orice alt an. Sunt o multime de alte lucruri ingrijoratoare care se pot produce, ca de exemplu conflicte sociale sau inca o recesiune.

A.N.: O noua criza va avea loc la sfarsitul anului 2010, Israel ar putea bombarda Iranul, un asteroid se va lovi de Pamant, Administratia Obama va fi aruncata in haos din cauza declinului economic. Sunt toate acestea conspiratii ridicole sau ar trebui sa fim atenti la ele?

I.P.: Sunt speculative, dar as inclina sa spun ca sunt predictii, nu neaparat teorii ale conspiratiei. Nu cred ca s-ar putea produce, dar sunt posibile si se inscriu in tiparul lucrurilor dezbatute de catre futurologi. Nu e nevoie de o conspiratie pentru ca asa ceva sa se intample, sunt subiecte demne de a fi discutate.

Bineinteles ca vor fi crize in 2010: lumea este un loc imens si crizele au loc tot timpul. Israel si Iran nu se inteleg bine, deci exista mereu posibilitatea indepartata a unui conflict in zona. Acesta este un exemplu excelent pentru ceea ce futurologii numesc “wild cards”, evenimente care se pot intampla in orice moment si care au un impact urias. Nu sunt previzibile din punct de vedere al datei cand se vor produce, ci doar atunci cand sunt foarte apropiate in timp. Vom avea probabil un preaviz de cateva luni pentru razboiul dintre Israel si Iran: aceste lucruri de obicei se dezvolta cu o incarcatura de tensiune din ce in ce mai mare, pana in momentul in care “explodeaza”. Razboaiele nu incep de obicei brusc, pe neasteptate.

Problema cu Administratia Obama este de asemenea posibila, situatia economica din SUA este destul de proasta; dar, repet, nu pare pe punctul de a “exploda” inca; vom asista la o inrautatire treptata a situatiei pentru o perioada lunga de timp, inainte de a exploda, daca va exploda cu adevarat.

Despre convergenta dintre digital si uman

A.N.: Care credeti ca este cea mai mare si mai importanta provocare cu care se va confrunta omenirea in urmatorii 20 de ani?

I.P.: Sa faca fata convergentei dintre domeniul biotehnologiei si cel IT. Majoritatea oamenilor nu ar pune subiectul asta pe lista, dar eu o fac, deoarece vad viteza enorma de dezvoltare si cat de putin suntem pregatiti pentru consecintele potentiale.

A.N.: Va fi viata din anul 2030 de nerecunoscut in comparatie cu cea de astazi?

I.P.: Nu, multe lucruri vor fi asemanatoare. Dar in 2030 nu vom mai avea un telefon mobil, un laptop sau televizor, deci vor fi ceva shimbari mari. Lumea va dori in continuare sa iasa la cina si sa sa intalneasca cu prietenii la o bere, sa mearga la teatru si asa mai departe. Nevoile noastre umane nu se vor schimba in acest interval de timp, dar tehnologia pe care o vom folosi se va modifica in mod dramatic; la fel se va modifica si nivelul nostru de bogatie.

A.N.: In ultimii ani, mediul inconjurator a fost un subiect major de discutii. Cum vedeti acest subiect in anul 2020, de exemplu?

I.P.: Cred ca stiinta din acest domeniu lasa de dorit, fapt care va fi schimbat in urmatoarea perioada de timp. Nu ma ingrijoreaza incalzirea globala, de exemplu. Numai o mica parte din aceasta este cauzata de emisiile de gaze cu efect de sera si gresim investind atat de mult in aceasta problema, in timp ce ignoram multi alti factori. Ar trebui sa investim mai mult in a avea o stiinta precisa si a dezvolta tehnologii care sa fie potrivite, odata ce am inteles stiinta mai bine. A actiona cu atata convingere pe baza unei stiinte precare este complet stupid iar copiii nostri vor plati foarte scump acest lucru.

A.N.: Gresim daca presupunem ca vom putea copia creierul in 10 ani?

I.P.: Da. Pana atunci vom fi capabili doar sa copiem comportamentele unor mici parti din creier, dar nu intregul organ. Vom ajunge acolo cateva decenii mai tarziu.

A.N.: Care este cea mai mare amenintare de securitate IT la adresa omenirii?

I.P.: Miniaturizarea continua a domeniului IT, ceea ce va duce pana la urma la aparitia iaurtului inteligent (cu bacterii ce contin electronice) si cateva arme noi de distrugere in masa.

A.N.: Ati spus recent ca nu credeti ca moartea si taxele sunt inevitabile. Cum explicati acest lucru? Vom trai vesnic si, mai mult de atat, nu vom mai plati taxe?

I.P.: Pana in jurul anului 2050, ne vom imbunatati in mod curent creierul cu accesorii IT externe, pana in punctul in care cea mai mare parte a mintii noastre va exista mai mult in spatiul IT decat in creierul biologic. Cand corpul tau va muri, mintea va continua sa functioneze in spatiul IT, te vei “incarca” intr-un corp android, vei mege la propria-ti inmormantare si apoi te vei intoarce la viata normala. Intre timp, robotii vor putea automatiza economia atat de mult pana in punctul in care vom putea doar sa stam si sa privim. Robotii vor genera singuri suficienta bogatie incat vor elimina necesitatea ca noi sa mai platim taxe.

A.N.: Cand ne vom intalni in sfarsit cu extraterestrii?

I.P.: Nimeni nu stie. Ar putea fi astazi, s-ar putea intampla peste 1000 de ani sau niciodata. Cred ca exista o multime de extraterestrii, dar nu sunt sigur ca civilizatiile pot supravietui suficient de mult timp pentru a dezvolta transportul interstelar inainte de a se autodistruge.

A.N.: Ce se va intampla cu globalizarea? Va continua sa se dezvolte sau va incepe sa regreseze?

I.P.: Parte din globalizare va continua, asa cum este cazul extinderii practicilor universale ale afacerilor, dar munca va incepe sa se relocalizeze, pe masura ce ne indreptam spre asa-numita “care economy”, unde munca oamenilor se bazeaza pe talentele interactiunii umane si pe contactul direct.

A.N.: Cand credeti ca inteligenta artificiala va egala inteligenta umana? Cand vor face parte androizii din societatea noastra?

I.P.: Cred ca vom vedea masini la fel de inteligente ca si noi in jurul anului 2020. Androizii vor face parte din societatea noastra imediat dupa aceea, dar va mai dura ceva vreme pana sa fie atat de comuni ca in filmul “I, Robot”.

A.N.: Care este viitorul futurologiei?

I.P.: Cred ca este a doua meserie ca vechime din lume si va ramane asa pana in ziua in care vom disparea.

Citeste aici mai multe despre Dr. Ian Pearson si Futurizon.