In jur de 800 de persoane au fost evacuate miercuri dimineata in Islanda, dupa ce vulcanul de sub ghetarul Eyjafjallajokull a inceput sa erupa. Primele persoane au fost evacuate in jurul orei locale 2.00 a.m., potrivit lui Rognvaldur Olafsson, inspector-sef la Departamentul pentru Protectie Civila si Situatii de Urgenta.

Eruptia a creat o gaura mare in ghetar, insa problema cea mai mare nu o prezinta lava, ci riscul de inundatii, scrie CNN. "Vulcanul se afla sub ghetar, iar lava topeste parti din ghetar. Raurile se vor umfla si ar putea produce pagube" a declarat Olafsson, adaugand ca raurile din apropiere au inceput deja sa se umfle.

Ghetarul Eyjafjallajokull este al 6-lea cel mai mare din Islanda si se afla la o distanta de numai 160 de kilometri de capitala Reikjavik.

Spatiul aerian din nordul Norvegiei a fost inchis miercuri seara, de teama ca cenusa emanata de vulcanul islandez ar putea reduce vizibilitatea. Aceasta este doar o masura preventiva, intrucat emanatiile vulcanice nu au creat inca probleme.