In timpul unei vizite in Chile, Cardinalul Tarcisio Bertone a declarat ca homosexualitatea este o boala patologica si este strans legata de pedofilie. Comentariile clericului au starnit criticile asociatiilor pentru drepturile homosexualilor, dar si ale politicienilor.

Ministerul de Externe francez si mai multe bloguri catolice care il sustin pe Papa, si-au exprimat si ele nemultumirea fata de remarcile cardinalului, scrie Reuters.

Bertone, secretar de stat al Vaticanului si considerat si considerat a doua cea mai importanta persoana in stat dupa Papa, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa in Santiago ca "multi psihologi si psihiatrii au aratat ca nu exista nicio legatura intre celibat si pedofilie, insa altii au aratat ca exista o legatura intre homosexualitate si pedofilie".

Aceste declaratii au loc in contextul in care in ultima perioada o serie de scandaluri sexuale au zdruncinat Biserica Catolica, iar unii clerici au propus modificarea regulii care le interzice preotilor sa se casatoreasca, intrucat mariajul le-ar permite sa aiba o viata sexuala sanatoasa.

Sustinatorii drepturilor homosexualilor au fost scandalizati de aceste declaratii. "Este absurd. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste homosexualitatea, ca pe o variatie a comportamentului uman. Pedofilia este o boala patologica, o crima, nu homosexualitatea. Pentru ca au probleme cu abuzurile si nu stiu cum sa le rezolve, incearca sa dea vina pe noi" a declarat Franco Grillini, un fost parlamentar italian care se afla in fruntea miscarii gay din peninsula.