Politia australiana a arestat doi dintre membrii echipajului cargoului chinez esuat recent la Marea Bariera de Corali, acuzandu-i de distrugerea recifului, informeaza AFP.

Cargoul Shen Neng 1, care transporta 65.000 de tone de carbune, inainta cu mare viteza la 3 aprilie, cand a lovit reciful Douglas, spre capatul sudic al Marii Bariere, provocand pagube considerabile obiectivului inscris in patrimoniul mondial al UNESCO.

Nava, din care s-au scurs doua tone de titei, a fost pusa pe linia de plutire luni seara pentru a fi inspectata.

Cei doi chinezi arestati, capitanul si seful de cart, vor fi prezentati in fata unui tribunal din statul australian Queensland, riscand amenzi si pedepse cu inchisoarea.

Premierul australian Kevin Rudd a afirmat ca este "absolut scandalos" faptul ca nava a ales o ruta declarata ilegala de guvern. "Vom reconstitui piesa cu piesa modul in care s-a produs acest incident", a afirmat el.

Sydney va cere despagubiri echivalente cu "costurile necesare ecologizarii sitului", a adaugat el.

Cargoul s-a indepartat cu peste 30 de km de la traseul stabilit. Societatea Shenzhen Energy Transport, armatorul navei, a recunoscut vineri ca nava nu a urmat cursul prevazut spre China, dupa ce a parasit portul australian Gladstone (nord-est).