Kargastanul se afla in pragul unui razboi civil si este foarte posibil ca acest stat sa devina un al doilea Afganistan - a atras atentia, la Washington, presedintele rus, Dmitri Medvedev, citat de Reuters. Liderul de la Kremlin a declarat ca presedintele tarii, Kurmanbek Bakiev, ar trebui sa isi dea demisia. "Anumite personaje politice ar trebui sa ia decizii responsabile" - a adaugat presedintele rus.

Conducerea interimara a Kirghistanului i-a ridicat imunitatea presedintelui fugar Kurmanbek Bakiyev si l-a avertizat ca va fi arestat, daca nu se preda. Este cea mai dura decizie a noului guvern impotriva lui Kurmanbek Bakiyev, dupa ce Executivul anuntase initial ca nu il va aresta pe presedinte, pentru a evita o noua varsare de sange.

83 de oameni au murit in protestele care au avut loc saptamana trecuta, cand partizanii opozitiei au asediat Palatul Prezidential, l-au luat ostatic pe vicepremier si au preluat controlul asupra televiziunii de stat, intr-o revolta impotriva presedintelui Kurmanbek Bakiyev, potrivit AFP.

"Guvernul interimar a luat decizia de a ridica imunitatea fostului presedinte al Kirghistanului, Kurmanbek Bakiyev", a anuntat vicepremierul Azimbek Beknazarov. Bakiyev a fugit in timpul protestelor din capitala Bishkek, iar acum se afla in regiunea Jalalabad, potrivit agentiei franceze de presa.

Duminica, presedintele kirghiz a declarat ca nu va demisiona si ca orice tentativa asupra vietii sale va "ineca Kirghistanul in sange". Bakiev a mai afirmat ca prezenta fortelor ONU de mentinere a pacii este necesara pentru oprirea haosului din tara. Astazi, presedintele demis a continuat sa sfideze deciziile guvernului interimar si a organizat un miting in Jalalabad, la care au participat mii de sustinatori.