Arheologii egipteni au descoperit 14 morminte datand din secolul al III-lea i.Hr, printre care si mumia unei femei, acoperita cu bijuterii. Descoperirea a fost facuta in oaza Bahariya, la 300 de kilometri sud-vest de Cairo, unde autoritatile voiau sa construiasca un centru pentru tineri, a anuntat ministrul egiptean al Culturii, citat de Reuters. Mormintele din epoca greco-romana arata ca situl poate fi parte a unei necropole mult mai mari, spun expertii.

Sarcofagul, de 97 de centimetri, contine mumia unei fete, a fost gasit intr-un mormant de piatra si este incrustat cu bijuterii. In urma descoperirilor, zona a fost transferata in responsabilitatea autoritatii egiptene pentru antichitati. "Primele investigatii au descoperit patru masti din ghips, un fragment din aur gravat cu cei patru fii ai lui Horus, o colectie de monede, precum si vase din lut si sticla", a declarat arheologul Zahi Hawass, care a condus lucrarile pe acest sit.

Cei patru fii ai lui Horus - Imseti, Duamutef, Hapi si Qebesenuef - sunt vechi zei egipteni, iar gravura care ii reprezinta arata influenta religiei egiptene in perioada greco-romana. Oaza Bahariya a fost denumita in 1996 "Valea Mumiilor din Aur", dupa ce aici au fost descoperite 17 morminte, cu 254 de mumii.

Fragment de aur cu cei patru fii ai lui Horus
Fragment de aur cu cei patru fii ai lui Horus
Foto: Reuters
Sarcofagul descoperit în Bahariya
Sarcofagul descoperit în Bahariya
Foto: Reuters