Pilotul avionului prezidential polonez care s-a prabusit la Smolensk cunostea foarte bine limba rusa si avea deja la activ aterizari pe acest aeroport, scrie marti presa poloneza, dupa ce in ziua precedenta un controlor de trafic din Rusia, Pavel Plusnin, ultimul care a vorbit cu echipajul avionului, s-a plans ca pilotii vorbeau "prost ruseste".

Oficialii polonezi sustin insa ca Arkadiusz Protasyuk, comandantul navei, vorbea la perfectie limba rusa si engleza, scrie RBK.

Bartosz Strolinski, colonel in armata poloneza, a precizat ca zburase impreuna Protasyuk la Smolensk cu trei zile inainte de tragedie, cand l-au dus in Rusia pe premierul Donald Tusk.

Strolinski, care de data aceasta a ramas acasa, a subliniat ca partenerul lui a asezat fara nici o problema avionul pe pista aerodromului Severnyi.

"Arek stapanea la perfectie limba rusa, discuta cu lejeritate in rusa si engleza. Pe 7 aprilie, cand am zburat impreuna acolo, nu a existat nici un moment de neintelegere, nici un fel de observatii”, a spus el.

Un alt coleg al comandantului navei prezidentiale, Grzegorz Kulakovski, a declarat ca Protasyuk nu a avut nicio problema inainte de zbor. “Cunostea foarte bine aeroportul si era bine pregatit pentru misiune”, a spus el.