Mai multe persoane care au fost abuzate sexual de preoti, in Malta, au cerut o intalnire cu Papa Benedict al XVI-lea, in timpul vizitei pe care Suveranul Pontif o va efectua in insula, weekendul acesta. Cererea vine in contextul in care Vaticanul incearca sa ia atitudine in scandalul pedofiliei si sa se apere de acuzele potrivit carora ar fi ascuns cazuri de abuzuri sexuale, pentru a "apara imaginea bisericii". Luni, Vaticanul a anuntat ca preotii acuzati de pedofilie ar trebui predati autoritatilor civile, informeaza AFP.

11 cetateni maltezi care sustin ca au fost abuzati sexual in timpul copilariei de preoti romano-catolici au cerut ca Papa sa isi ceara scuze personal, atunci cand acesta va vizita tara. Daca Suveranul Pontif va fi de acord, va fi prima intalnire cu victimele preotilor din 2008, cand Papa s-a intalnit cu mai multe victime ale pedofiliei in Statele Unite si Australia. "Noi cerem sa ne intalnim cu Papa, pentru ca el sa isi poata cere scuze de la noi personal", a anuntat Lawrence Grech, in cadrul unei conferinte de presa, in numele celor 11. "Vrem sa il intalnim pe Papa pentru cateva minute, pentru a ne ajuta sa vindecam si sa trecem peste aceasta trauma".

Secretarul de stat al Sfantului Scaun, Tarcisio Bertone, a declarat ca Papa Benedict s-a intalnit cu "numeroase victime si este pregatit sa se intalneasca si cu alte persoane victime ale preotilor". Biserica Catolica este implicata in unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria sa, dupa ce numeroase persoane au declarat ca au fost victime ale abuzurilor sexuale ale preotilor. Scandalul a inceput in Irlanda, Austria, a cuprins apoi Statele Unite ale Americii pentru a ajunge pana in Germania.

Papa Benedict este acuzat ca a esuat in incercarea de a lua atitudine impotriva preotilor acuzati. Vineri, presa a publicat o scrisoare din 1985 a cardinalului Joseph Ratzinger (viitorul Papa Benedict), adresata episcopului de California John S. Cummins. In scrisoare, cardinalul ii cere episcopului sa se gandeasca mai bine daca va da afara un preot care a admis, in 1978, ca a violat doi copii. Pana la urma, preotul pedofil a fost eliminat din randurile Bisericii Catolice in 1987.